A szlovákiai népszavazás az azonos nemű párok házasságának és örökbefogadásának tilalmáról a nemzetközi jog megsértéséhez vezethet – mondta az Amnesty International a február 7-i referendum előtt.

„Ez a népszavazás komoly visszalépés lehet Szlovákia számára. Ha az emberek igennel válaszolnak a feltett kérdésekre, és ezeket törvénybe foglalják, Szlovákia támogatja a homofób diszkriminációt és aláássa a szexuális nevelést” - mondta Barbora Cernusakova, az Amnesty International Szlovákia-kutatója.

Szlovákia jelenleg nem ismeri el az azonos neműek élettársi kapcsolatát, az alkotmány pedig a házasságot kizárólagosan nő és férfi életközösségeként határozza meg.

„Ha ezt a szűkítő értelmezést megerősíti a népszavazás, nehezebb lesz később ezt megváltoztatni. Bebetonozza a mostani konzervatív status quót, és megnehezíti a haladó szellemű törvények elfogadását a jövőben.”

A népszavazáson az alábbi kérdésekre kell válaszolni:

• egyetért-e azzal, hogy házasság csak a férfi és nő között jöhessen létre,

• egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe és ne nevelhessenek gyereket,

• egyetért-e azzal, hogy az iskolák ne tehessék kötelezővé az olyan órákon a részvételt a tanulók számára, amelyeken a szexuális felvilágosítás vagy az eutanázia a téma, ha ezzel a szülők vagy maga a tanuló nem ért egyet

Ahhoz, hogy a népszavazás kötelező erejű legyen, a választók több mint 50 százalékának kell azonosan válaszolnia a feltett kérdésekre. Az azonos nemű párok örökbefogadásának biankó tilalma sérti a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló ENSZ Egyezményt (CEDAW), ami megköveteli, hogy az államoknak biztosítaniuk kell mindenkinek az „azonos jogokat és kötelezettségeket szülőként, függetlenül a családi állapottól.”