Az egyiptomi Semmítőszék az Al Jazeera három újságírójának ügyében újratárgyalásra kötelezte a kairói bíróságot.

Az egyiptomi Semmítőszék megállapította, hogy a korábbi bírósági eljárás során nem tartották be a megfelelő eljárási szabályokat, ezért a három elítélt újságíró ügyét újra kell tárgyalnia az alsóbb fokú bíróságnak. A három férfi azonban börtönben marad az eljárás idejére.

A kanadai-egyiptomi Mohamed Fahmy és az ausztrál Peter Greste kérvényezte kiadatását, erre a csak egyiptomi állampolgárságú Baher Mohamednek nincs lehetősége. Fahmy ügyvédje azt is kérte a hatóságoktól, hogy rossz egészségi állapota miatt védence védekezhessen szabadlábon. Törött karja és Hepatitis C fertőzése nem kap megfelelő kezelést a börtönben.

Ugyanebben az ügyben férfiak egy másik csoportja is újratárgyalásra vár: Sohaid Saad Mohamed Mohamed, Khaled Mohamed Abdulraouf Mohamed, Shadi Abdul Hameed Abdul Azeem Ibrahim és Khalid Abdulrahman Mahmoud Ahmed Abdulwahab tavalyi tárgyalásán az ügyészség nem tudott felmutatni egyetlen bizonyítékot sem, amely alátámasztaná, hogy terrorrista cselekményeket követtek volna el.

Az Al Jazeera angol munkatársai közül Mohamed Fahmy-t, Peter Greste-t és Baher Mohamed-et június 23-án elítélte egy egyiptomi bíróság hamis hírek sugározásának és a betiltott Muszlim Testvériség mozgalommal való együttműködés vádjával. Az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tekinti őket.