Az Amnesty International új jelentése a szíriai menekülthelyzet emberi oldalát helyezi reflektorfénybe nyolc olyan ember és család történetén keresztül, akik elmenekültek a konfliktus elől és most Libanonban, Jordániában és Irakban küzdenek a túlélésért.

TÖLTSD LE JELENTÉSÜNKET!

A Nélkülözés, remény, letelepedés: Szíriai menekültek történetei című jelentés felhívja a figyelmet arra a lehetőségre, amit a nemzetközi letelepedés nyújthat néhány, a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő menekült számára. A jelentés kiadása az Amnesty International #NyitottanSzíriára (#OpentoSyria) kampány elindítását is jelzi.

A kampány célja, hogy a társadalom segítségével nyomást gyakoroljon a gazdag országokra annak érdekében, hogy nagyobb számban fogadják be a kiszolgáltatott helyzetben lévő szíriai menekülteket letelepedési és más humanitárius befogadó programokon keresztül. Az eddigi krízisre adott nemzetközi válasz nem volt kielégítő, és néhányan a leggazdagabb országok közül csak nagyon keveset tettek.

„A közel 4 millió menekülttel a krízis mértéke kezelhetetlenné vált. Ez a riport a számok mögött megbújó valódi emberek történeteit meséli el, saját szavaikkal,”mondta Sherif Elsayed-Ali, az Amnesty International menekültek és bevándorlók jogaival foglalkozó szakértője.

Sokan közülük megjárták a poklot, szívszaggató élményeken mentek keresztül, nap mint nap kihívásokkal kell megküzdeniük menekültként. A letelepedés nyújthat számukra egy olyan kiutat, amire nagy szükségük van, egy reménysugarat a szebb jövő felé.

A jelentésben - többek között - olvashatunk egy 23 éves nőről, aki egyedül próbál gondoskodni négy gyermekéről Libanonban, egy meleg férfiról, akinek fenyegetésekkel kell szembenéznie Jordániában, és egy olyan 12 éves kisfiúról és családjáról, aki rákos és orvosi kezelésre van szüksége Irakban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) 380.000 menekültet határozott meg kiszolgáltatott helyzetben lévőként, akiknek a letelepítése szükséges. Közöttük vannak kínzás és nemi erőszak áldozatai, beteg vagy magukra hagyott gyerekek és mások, akiket kiszolgáltatottnak minősülnek. Ezidáig csupán a menekültek kicsiny töredéke került áttelepítésre.

“A világ vezetői nem fordíthatnak tovább hátat a a kiszolgáltatott helyzetben lévő menekülteknek. Könnyen tehetetlennek érezhetjük magunkat, ha egy ilyen mértékű problémával kell szembenéznünk, azonban a világ vezetőinek erőfeszítései a menekültek áttelepítése érdekében emberek sorsát változtathatja meg,” mondta Sherif Elsayed-Ali.

Ahogyan annak a biztosítása is, hogy a menekültek békében és kiszámítható körülmények között, a szükséges gondoskodáshoz és támogatáshoz hozzáférve kezdhessék újra az életüket, az áttelepítés hozzájárul a történelmi menekültkrízis felelősségének a megosztásához. Jelenleg mindössze öt, Szíriával szomszédos ország fogadta be a konfliktus elöl menekülők 95%-át, köztük olyan országok is mint Libanon, amely egyszerűen képtelen megbirkózni a menekültáradattal.

Olyan emberek számára mint Yara, egy 23 éves nő négy gyermekével, az áttelepítés óriási különbséget jelentene. Két éves fiának, Mutanamának van egy nyílás a gerincén, amin keresztül folyadék szivárog az agyába. Amióta családja Libanonba költözött állapota rosszabb lett. A férjét letartóztatták Szíriában, a férfi meggyilkolásáról egy egy a Youtube-ra posztolt videóból értesült. Egyedülálló anyaként Libanonban szexuális zaklatással is szembe kell néznie, továbbá a magas lakásbérleti díjakat sem engedheti meg magának.

„Menekültként minden tele van nehézséggel,” mondja. „Sok rossz ember mond rosszat rólam, zaklatnak... Ez egy nehéz élet, alig bírom.”

Egy másik szíriai család, akik egy kurdisztáni régióban található menekülttáborban élnek, csak nagy nehézségek árán tudja biztosítani 12 éves fiúk, Elias kezelését, akit 2012-ben rákkal diagnosztizáltak.

„Az élet rendkívül nehéz itt, mert orvosra és gyógyszerekre lenne szükségünk Elias számára. Nagyon sokat szenvedünk azért, hogy kezeléshez juthasson,” mondja Elias apukája, Maher. Kétségbeesetten reménykedik abban, hogy Európában telepedhetnek le, ahol megfelelő ellátást biztosíthat a fia számára.

Hamood, egy fiatal meleg férfi a dél-szíriai Dera'aból most Jordaniában él, ahol fenyegetésekkel és rutinszerűen ismétlődő utcai zaklatásokkal kell szembenéznie. Az Amnesty Internationalnek elmondta, hogy a bátyja megpróbálta megölni őt szexuális orientációja miatt, valamint, hogy hat férfi megerőszakolta. Epekedve várja, hogy visszatérhessen hazájába, de azt mondja, hogy „Szíriában csak halál van”. Abban bízik, hogy áttelepülhet Európába, ahol nyíltan élhet meleg férfiként, nem kell félnie a zaklatásoktól, és beteljesítheti azt az álmát, hogy munkát és szerelmet talál. „Ha mehetek [Európába], újjá fogok születni” mondja.

Jamal és Said egy meleg pár, akik újságíróként és ellenzéki aktivistaként tevékenykedtek Szíriában. Politikai tevékenységük miatt letartóztatták és fogva tartották őket Szíriában. Jamal HIV pozitív. Egészségi állapota erősen megromlott amíg magánzárkában volt. Az orvosu ellátást is megtagadták tőle. Libanonban a kezelés különösen drága, ezért öngyilkosságot próbált meg elkövetni, amikor megtudta, hogy mennyibe is kerül. Mind a ketten úgy érzik, hogy az életük megfeneklett Libanonban. Kétségbeesetten vágynak az újrakezdésre, hogy befejhessék a tanulmányiakat, dolgozhassanak, hogy a „társadalom hasznos tagjaivá” válhassanak.

Qasim egy palesztin menekült Szíriából, aki azután hagyta el az országot, hogy egy az otthonát ért bombatámadás során megsérült. Ő és lánya is elephantiasisban (a nyirokrendszer súlyos betegsége) szenvednek, és képtelenek megfelelő kezelést találni maguknak. A betegség következtében a lába abnormális módon feldagadt. Kétségbeesetten igyekszik biztosítani, hogy a lányát kezelni tudják, „meg akarok halni,” mondja. „Tényleg nem érdekel, hogy én kapok-e kezelést, de azt akarom, hogy a lányomat kezeljék."

Mindezen emberek számára az áttelepítés lehetősége menekülést kínál a jelenlegi életük gyötrelmei elől.

„Menekültek ugyanolyan mindennapi emberek mint mi vagyunk, csakhogy a korábbi életüket gyakran egy katasztrófa pusztítja el, így arra kényszerülnek hogy mindent az alapoktól kezdjenek újra”, mondta Sherif Elsayed-Ali.

„Itt az ideje hogy megnyissuk a szívünket és a közösségeinket azok előtt, akik a Szíriai kormány üldöztetése, az Iszlám Állam és más fegyveres csoportok elől menekülnek, és megmutassuk, hogy az együttérzés és az emberség győzedelmeskedhet.”

Háttér

A negyedik évébe lépő szíriai krízisben már több mint 190.000 ember vesztette életét, és több mint 11 millióan kényszerültek elhagyni az otthonaikat. Körülbelül 7.6 millió ember Szírián belül került más helyre, 4 millióan pedig elhagyták az országot.

Körülbelül a Szíriai menekültek 95 százalékát – 3.8 millió ember – a régió öt meghatározó országa fogadta be: Törökország, Libanon, Jordánia, Irak és Egyiptom. Az UNHCR 380.000 olyan menekültet azonosított ezekben az országokban, akiknek az áttelepítése szükséges. Ugyanakkor ezidáig csupán 79180 letelepedési helyet ajánlottak fel világszerte a tehetősebb országok, az egy ötödét annak, amire szükség lenne.

Fotógaléria