A múlt heti királyi rendelet, amely kegyelmet adna azoknak a szaúd-arábiai foglyoknak, akiket „állampolgári jogaik” gyakorlása kapcsán ítéltek el, csak akkor válik pozitív lépéssé, ha nem kötik a szabadulást feltételekhez – mondta az Amnesty International.

A közelgő kegyelem lehetőségét a Salman király, Szaúd-Arábia új uralkodója által kiadott királyi rendelet tartalmazza, amelyet múlt héten csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

„Mindenképpen pozitív előrelépés a szaúdi hatóságok részéről, hogy megfontolják, hogy az új kormány kegyelmet adjon a politikai foglyoknak. De bármilyen kegyelem, ami feltételekhez köti a véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez és az egyesüléshez való jog szabad gyakorlását újabb arcul csapása azoknak az aktivistáknak, akiket soha nem is lett volna szabad bebörtönözni” -mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

A királyi rendelet egy két nappal korábbi hivatalos bejelentésre utal, amelynek értelmében a belügyminiszter hatáskörébe tartozik, hogy a kegyelemben részesülők köréről és a kegyelem feltételeiről döntsön.

„Ez olyan, mintha a rókára bíznánk a tyúkól őrzését, hiszen a belügyminisztérium az a hatóság, amely börtönbe juttatja és elhallgattatja az aktivistákat” - mondta Philip Luther.

A szaúdi hatóságok több alkalommal is ejtettek már vádakat aktivisták ellen a múltban, ha azok bocsánatot kértek „bűneikért”, és felhagytak jogszerű tevékenységükkel. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az aktivistáknak be kellett fejezniük munkájukat, és fel kellett adniuk a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat. Az Amnesty International információi szerint a hatóságok az elmúlt héten nem hivatalosan több fogolynál is arról érdeklődtek, hogy mi a véleményük egy ilyen feltételekhez kötött kegyelemről.

„Felháborító lenne, ha a királyi kegyelemről kiderülne, hogy ahhoz köti a szabadon bocsátást, hogy az illető bocsánatot kér és megesküszik, hogy nem ismétli meg „bűnét”. A lelkiismereti foglyokat azonnal és feltételek nélkül szabadon kell engedni. Egy feltételek nélküli kegyelem csak az első lépés, amelyet a vádak és büntetések semmissé tételének kell követnie, hiszen ezek az aktivisták nem követtek el semmit” - mondta Philip Luther.

Az Amnesty International több mint tucatnyi szaúd-arábiai lelkiismereti foglyot nevezett meg, akik emberi jogaik gyakorlásáért kerültek a rácsok mögé. Ők a következők: Raif Badawi, Waleed Abu al-Khair, Sheikh Suliaman al-Rashudi, Dr Abdullah al-Hamid, Dr Mohammed al-Qahtani, Dr Abdulaziz al-Khodr, Mohammed al-Bajadi, Fowzan al-Harbi, Dr Abdulrahman al-Hamid, Saleh al-Ashwan, Omar al-Sa’id, Fadhel al-Manasif, Loujain al-Hathloul és Maysaa al-Amoudi.