Ha tovább folytatódik Raif Badawi szaúd-arábiai blogger megkorbácsolása, az hosszú távon súlyos testi és mentális sérüléseket okozhat a számára – figyelmeztetett az Amnesty International felkérésére írt jelentésében a kínzások áldozatainak gyógykezelésével és rehabilitációjával foglalkozó Freedom from Torture alapítvány orvosszakértője.

Nemzetközi felháborodást keltett a hónap elején, hogy Raif Badawi ötven korbácsütést kapott egy  online fórum létrehozása és az iszlám vallás megsértése miatt. Az orvosszakértők szerint a férfi fájdalmai hétről hétre egyre nőnek, ha a kiszabott 1000 korbácsütést végrehajtják rajta.

„Raif Badawi megkorbácsolása kimondhatatlanul kegyetlen és megrázó tett volt a szaúd-arábiai hatóságok részéről. A korbácsolás sérti a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód nemzetközi jogban kimondott tilalmát; alkalmazását semmilyen körülmény nem indokolhatja. Lehetséges megismétlése növelheti az áldozatnak okozott szellemi és fizikai gyötrelmet és szenvedést” – jelentette ki Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programigazgatója.

Raif Badawira pénteken előreláthatólag ismét korbácsolás vár.

Dr. Juliet Cohen, a Freedom of Torture alapítvány orvosi kollektívájának vezetője szerint a büntetés második részletének végrehajtása valószínűleg rosszabb lesz, mint az első. „Minél több ütést adnak ugyanarra a helyre, annál nagyobb az esélye, hogy nyílt sebeket okoznak vele. Ez azért fontos, mert az új ütések valószínűleg fájdalmasabbak lesznek, és fennáll az elfertőződés veszélye is. Ez tovább fokozza a fájdalmat, mivel a fertőzés miatt lassabban gyógyulnak a sebek” – mondta Dr. Cohen.

Dr. Juliet Cohen kifejtette, hogy az ing, amit Raif Badawi a legutóbbi korbácsolás alkalmával viselt, valószínűleg nem nyújtott sok

védelmet az ütések erejével szemben. „Amikor a korbács lesújt, az ütés alatt lévő szövetekből kipréseli a vért... A hajszálereket és a sejteket ért károsodás következtében a bőrbe és a bőr alatti szövetekbe áramlik a vér, ami növeli a területre nehezedő nyomást” – magyarázta Dr. Cohen. „A további ütésektől a bőr felrepedhet, különösen a csontosabb testtájakon. Ilyenkor nyílt seb keletkezik.”

Az áldozatnak a korbácsolás iszonyú fizikai hatásai mellett a büntetés hatására kialakuló mentális gyötrelmekkel is meg kell küzdenie.

„Pszichológiai szempontból a korbácsolás félelmet, szorongást, megaláztatást és szégyenérzetet válthat ki. A következő büntetésrészletre történő várakozás várhatóan felfokozott érzelmi állapotot: félelmet, szorongást, alvási nehézségeket eredményez...A huzamosabb ideig érzett fájdalom és félelem együttesen rendkívül súlyos károkat okozhat, és a felépülés hosszadalmas lehet” – mondta a doktornő.

Raif Badawi büntetésének végrehajtását már két alkalommal – a január 9-én végrehajtott első korbácsolást követő két pénteken – egészségügyi okokból elhalasztották, miután az orvosok úgy ítélték meg, hogy nem bírná ki az ütéseket.

Raif Badawi esetében az orvosok részvétele – legalább ideiglenesen – lehetővé tette a büntetés felfüggesztését. Önmagában az is aggasztó, hogy egészségügyi szakembereket is bevonnak a folyamatba, és nekik kell szentesíteni ezen büntetéseket. Ez ellenkezik az orvosi hivatás legfontosabb alapelvével: tilos a szándékos bántalmazás.

Dr. Juliet Cohen szerint Raifnak támogatást nyújt, ha tudja, hogy „nincs egyedül a szenvedésével, az egész világ róla beszél”. Azt is javasolta, hogy az olyan szervezetek, mint az Orvosok Világszövetsége, támogassák a vizsgálatára kirendelt orvosokat, szorgalmazva, hogy „mindenekfölött a beteg egészségére legyenek tekintettel”.

Az elmúlt hetekben Raif Badawi támogatására az Amnesty International világszerte tüntetéseket szervezett, felszólítva a Szaúd-Arábiai hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a férfit, és tegyék semmissé az ítéletet.

„Raif Badawi lelkiismereti fogoly, akinek egyetlen „bűne”, hogy létrehozott egy honlapot, ahol lehetőséget biztosított a szabad véleménynyilvánításnak. A szaúdi hatóságoknak be kell fejezniük az ellene folyó kegyetlen hadjáratot” – mondta Philip Luther. „A korbácsolást nemzetközi jogszabályok tiltják. Egy ilyen kegyetlen és embertelen büntetés sorozatos végrehajtása szégyent hoz az országra.”

Világszerte már csaknem egymillióan követelik, hogy Szaúd-Arábiában ne korbácsolják meg többé Raif Badawit. Petíció: http://bit.ly/FREERaifBadawi

Az Amnesty International Magyarország minden pénteken tiltakozik a szaúd-arábiai emberi jogi aktivista kegyetlen büntetése ellen. Január 30-án, pénteken 17 órakor a Deák téri templom előtt gyülekeznek az aktivisták. Tervezett program:

17.00 Rövid utcai performansz, amellyel Raif Badawi megkorbácsolására hívjuk fel a figyelmet.

17.10 Jeney Orsolya, az AI Magyarország igazgatójának beszéde

17.20-tól: aláírásgyűjtés a tiltakozó petícióhoz az Erzsébet téren és környékén