Ha nem sikerül megvédeni a Magadurin élő több százezer embert, az borzalmas humanitárius válsághoz vezethet – jelentette ki az Amnesty International, az észak-keleti Maiduguri és Monguno elleni véres támadásokról szóló jelentésekre hivatkozva.

„A Boko Haram folyamatos támadásai jelentős és rettenetes hírek. Több százezer civil van komoly veszélyben” – nyilatkozta Netsanet Belay, az Amnesty International afrikai igazgatója. „A Maiduguriban és környékén élőknek azonnali védelem kell. Ha a hadsereg nem képes megállítani a Boko Haramot még idejében, akkor a civilek olyan csapdába eshetnek, ahonnan nincs kiút.”

Az Amnesty Internationalhez érkezett beszámolók szerint vasárnap reggel 6 órakor fegyveresek ütöttek rajta a 33-as számú tüzérség támaszpontján Jintilo faluban, alig hat kilométerre Maiduguritól. Más beszámolók folyamatos harcokról szólnak egy légi támaszpont mellett Maiduguri közelében.

A nigériai katonaság légicsapásokkal válaszolt, és tankokat vezényelt a körzetbe.

A civilek menekülnek Jintilo környékéről Maiduguri felé, de nem mindenki tudja elhagyni az otthonát. Egy helyi lakos azt mondta nekünk: „Ha Maidugurit is megtámadják, nem lesz hova mennünk. A Kano Road volt az egyetlen kivezető út”.

„A konfliktus minden résztvevőjének azonnal biztosítania kell, hogy azok a civilek, akik el akarják hagyni Maiduguirt, ezt megtehessék. A katonai műveleteket nem szabad a Kano Road körzetében folytatni, annak érdekében, hogy a civilek elhagyhassák Maidugurit. A Kano Road a legfőbb Maiduguriból kivezető útvonal” – hangsúlyozta Netsanet Belay.

Az Amnesty International egyúttal felszólítja a harcoló feleket, hogy Maiduguri kórházai és más egészségügyi létesítményei közelében semmilyen katonai műveletet ne végezzenek.

„A kormány legfontosabb feladata az emberek életének megóvása, ezért biztosítani kell a civilek védelmét ezekben a veszélyes időkben. Több százezer ember él Maiduguriban. Több tízezren átmenekültek a városba a környező falvakból és városokból, ahol a Boko Haram már átvette az irányítást. Ezek az emberek most táborokban élnek Maiduguriban. Ha a kormány nem képes megvédeni az ott élőket, az borzalmas humanitárius katasztrófához vezethet.”– jelentette ki Netsanet Belay.

Az Afrikai Unió béke- és biztonsági tanácsa várhatóan január 29-én ül össze, hogy megvitassa a Boko Haram elleni regionális katonai csapás lehetőségét.