Egy új orosz törvénytervezet súlyos büntetésekkel vagy akár bezárással fenyegeti a még megmaradt kormánykritikus szervezeteket.

A "nemkívánatos külföldi szervezetekről" szóló törvénytervezet újabb vészjósló jele a hatóságok próbálkozásainak, amelyekkel megpróbálnak visszaszorítani minden nyílt kritikát - nyilatkozta az Amnesty International miután az orosz parlament végzett a tervezet megvitatásának első körével.

A tervezetet még kétszer fogják megvitatni mielőtt Vlagyimir Putyin elé kerülne aláírásra, az elnöki szignó azonban már csak valószínűleg formalitás lesz.

„Ez a törvény egy újabb kijózanító jele annak, ahogyan az orosz hatóságok ellehetetlenítik az alapvető szabadságjogokat és a független civil szervezetek munkáját” mondta Szergej Nikitin, az Amnesty International moszkvai irodájának vezetője.

„Voltak már olyan idők - és most ismét ilyeneket élünk - amikor azt láthattuk, hogy az alapvető szabadságjogokat fenyegető ötleteket maga a parlament juttatja érvényre drákói törvényekké fejlesztve őket, így elzárva minden lehetőséget az eltérő vélemények és a civil kontroll elől. Sajnos ezeket a jogokat már nem lehet biztosra venni Oroszországban.”

A jogszabály homályos definíciót vezet be amely szerint „nemkívánatos szervezet” „egy nemzetközi szervezet amely fenyegetést jelent az állam biztonságára és védelmi kapacitására, a közrendre vagy a közegészségre.”

A törvénytervezet magában foglalja „ az alkotmányos rend alapjainak, az erkölcsnek, a jogoknak és más emberek jogszerű érdekeinek védelmét”.

„Ismerve az orosz hatóságok közelmúltbeli tevékenységét, minden okunk megvan feltételezi, hogy a törvényt elfogadják és érvényre is juttatják, hogy lecsaphassanak a nemzetközi civil szervezetekre, és hogy aláássák az orosz emberi jogi szervezetek függetlenségét és cselekvési szabadságát, amelyek életbevágóan fontos munkát végeznek Oroszországban – tette hozzá Szergej Nikitin.

A törvény felhatalmazza a Főügyészt, hogy eldöntse, mely szervezetek „nemkívánatosak”, és eszközöket ad neki, hogy keményen is büntesse azokat. A törvény megfogalmazása lehetővé teszi, hogy önkényes döntések szülessenek.

Az új törvénytervezet alapján az egyik lehetséges büntetés, hogy megtiltják a szervezetek számára, hogy irodát nyissanak. A szervezeteknek dolgozó orosz állampolgárok súlyos pénzbüntetést és akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak, a külföldi munkavállalóknak pedig megtilthatják, hogy belépjenek az országba.

„A törvény egyértelműen nem jelöl ki egyes civil szervezeteket, kormányközi szervezeteket vagy kereskedelmi szervezeteket alapos átvizsgálásra. De jogos attól félni, hogy a törvény alapján önkényes döntéseket fognak hozni ellenük, és arra fogják kényszeríteni őket, hogy hagyjanak fel oroszországi tevékenységeikkel” -mondta Nikitin.

Az új törvény egyenes folytatása a korábbi drákói szigorúságú „külföldi ügynök törvénynek”, amelyet még 2012-ben fogadtak el és tavaly módosítottak. A hatóságok szigorú jogalkalmazása miatt már több orosz civil szervezet kényszerült felhagyni bizonyos tevékenységeivel vagy teljesen befejezni a működését.