Beszámolók szerint 20 ember vesztette életét január 22-én Málta partjainál egy hajószerencsétlenségben.

87 menekültet és migránst mentettek ki a máltai hatóságok január 22-én reggel egy a partjaik felé sodródó zsúfolt gumicsónakból. Málta miniszterelnöke elmondta, hogy a túlélők szerint 20 útitársuk megfulladt. A túlélők, nyugat-afrikai országok állampolgárai, biztonságban eljutottak Máltára. Egyikük nem sokkal a mentést követően meghalt, mások kritikus állapotban vannak, nagy valószínűséggel a nagy mennyiségben lenyelt tengervíztől.

„A tengeri halálesetek száma folyamatosan növekszik. Legtöbben (3500 ember) 2014-ben lelték halálukat, de ez a szám 2015-ben még sokkal magasabb is lehet, ha az európai országok nem tesznek azonnali lépéseket, hogy segítsenek a menekülteknek és migránsoknak biztonságban elérni Európa partjait.” - mondta az Amnesty International.

Bár egyelőre nem tudunk minden részletet a tegnapi tragédiáról, de az biztosnak tűnik, hogy a hajó napokig sodródott a tengeren miután elhagyta Líbiát, és sok ember halt meg mielőtt a mentőcsapat észlelte a bajba jutott csónakot.

„Soha nem fogjuk megtudni, hogy ezek az emberek túlélték volna-e a katasztrófát, ha a Mare Nostrum művelet még működne. De azt tudjuk, hogy hogy azok, akik véget akartak vetni a Mare Nostrumnak, mert az csak bátorítja a migránsokat az utazásra, óriásit tévedtek.”

„A menekültek és migránsok folyamatosan kelnek át a tengeren katasztrofális állapotban lévő csónakokon még a téli időszak alatt is, dacára annak, hogy a Mare Nostrum művelet 2014. október 31-én befejeződött. Mennyi embernek kell még meghalnia mielőtt Európa segítséget nyújt ezeknek az embereknek?”

Az Amnesty International folytatja S.O.S. Európa kampányát, és minden létező eszközzel igyekszik felhívni az európai országok figyelmét, hogy egyesítsék erőiket, és állítsanak fel egy megfelelően kiképzett szakemberekből álló, kellő anyagi forrásokkal rendelkező kutatási és mentési műveletet azokon az útvonalakon, ahol a menekültek és migránsok Európa felé tartanak.