Az Amnesty International értesülései szerint egészségügyi okokból elhalasztották Raif Badawi mára tervezett korbácsolását, mely a büntetés sokkoló brutalitását jelzi.

Raif Badawi

Raifot ma reggel cellájából a börtön kórházába szállították orvosi vizsgálatra, mielőtt végrehajtották volna a tervezett büntetést. Az orvos szerint sebei még nem gyógyultak be rendesen, emiatt nagy valószínűséggel nem bírta volna ki a mai korbácsütéseket. Azt javasolta, hogy a következő hétig halasszák el az ítélet ezen részének végrehajtását. Egyelőre nem biztos, hogy ennek a hatóságok maradéktalanul eleget is tesznek.

Az egészségügyi okokból történő halasztás jelzi a büntetés elképesztő brutalitását, és megerősíti annak égbekiáltó embertelenségét is. Hátborzongató és felháborító, hogy Raif Badawinak előbb meg kell gyógyulnia ahhoz, hogy utána újra és újra elszenvedhesse a kegyetlen büntetést. A korbácsolás soha, semmilyen körülmények között nem megengedhető” – jelentette ki Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese. A korbácsolás a testi fenyítések más formáival együtt büntetendő a nemzetközi jog alapján. Úgy tűnik, hogy elhalasztották a korbácsolást, de nem tudjuk, hogy a szaúd-arábiai hatóságok eleget tesznek-e az orvos tanácsának. A közvetlen veszély tehát nem múlt el.”

A korbácsolás nemzetközi tiltakozást váltott ki világszerte az Amnesty International tagjainak és támogatóinak körében. A szervezet tagjai tüntetéseket tartanak és kampányolnak a lelkiismereti fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásáért.

Zeid Ra’ad Al Hussein, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa tegnap fellebbezést nyújtott be a szaúd-arábiai királyhoz, hogy halasszák el Raif Badawi büntetésének végrehajtását, és azonnal vizsgálják ki az ilyen típusú, különösen kegyetlen büntetéseket. „A korbácsolás minimum kegyetlen és embertelen büntetés, amely tiltott a nemzetközi emberi jog, és a Szaúd-Arábia által is ratifikált ENSZ kínzás elleni egyezménye alapján” – hangsúlyozta Zeid Ra’ad Al Hussein.

A mai napon 17 órára az Amnesty International Magyarország tiltakozó akciót szervez a szaúdi aktivista megkorbácsolása ellen az Erzsébet téri szökőkútnál: http://bit.ly/RaifertPenteken.