Itt a lehetőség a szaúd-arábiai hatóságok számára, hogy javítsanak országuk emberi jogi megítélésén, és hallva a nemzetközi tiltakozást azonnal leállítsák Raif Badawi nyilvánosság előtti megkorbácsolását – jelentette ki az Amnesty International.

Raif Badawi

A szervezet úgy értesült, hogy a bebörtönzött aktivistát, akit 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítéltek egy Szaúd-Arábiai Liberálisok nevű internetes oldal létrehozásáért, most pénteken (január 16-án) ismét meg fogják korbácsolni. Első alkalommal a múlt héten, a pénteki ima után korbácsolták meg ötvenszer a Dzsiddában található al-Jafali mecset előtt.

"A világ Szaúd-Arábiára figyel. Ha a hatóságok figyelmen kívül hagyják a széleskörű tiltakozást és szégyentelenül tovább folytatják Raif Badawi ítéletének végrehajtását, akkor azt igazolják, hogy semmibe veszik a nemzetközi jogot és figyelmen kívül hagyják a nemzetközi közvélemény akaratát" – nyilatkozta Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese. „A korbácsolás és más testi fenyítések alkalmazása sérti a kínzás és kegyetlen bánásmód tilalmát. A büntetés több részletben való végrehajtásával a szaúdi hatóságok nyíltan semmibe veszik az emberi jogi alapelveket.”

Az Egyesült Államok, Kanada, Németország és Norvégia – sok más országgal együtt – nyilatkozatban ítélte el Raif Badawi megkorbácsolását. Több ezer ember a világ minden részéből hangot adott felháborodásának a közösségi média felületein, és világszerte több száz tüntetést szerveztek a szaúd-arábiai nagykövetségek elé.

„A nemzetközi közösségnek továbbra is nyomást kell gyakorolni a szaúd-arábiai hatóságokra. Raif Badawi kegyetlen és igazolhatatlan büntetése végrehajtásának azonnal véget kell vetni – hangsúlyozta Said Boumedouha.

Raid Badawi felesége, Ensaf Haidar azt mondta az Amnesty Internationalnek, hogy attól fél, férje nem fogja fizikailag bírni a második korbácsolást. „Azt mondta nekem Raif, hogy iszonyú fájdalmai voltak a korbácsütések után, rossz az egészségi állapota. Biztos vagyok benne, hogy nem fogja kibírni a második korbácsolást” – panaszolta Ensaf. "A múlt héten beszéltem a történtekről a gyerekekkel, hogy ne a barátaiktól tudják meg az iskolában. Hatalmas sokk ez számukra. A nemzetközi nyomás elengedhetetlen, hiszek benne, hogy a folyamatos tiltakozásnak lesz eredménye. Tovább kell harcolnunk."

Történt egy másik eset, ami azt mutatja, hogy a szaúd-arábiai hatóságok egyáltalán nem tolerálják a békés, de a hivatalostól eltérő véleményeket. Hétfőn, január 12-én Raif Badawi ügyvédjének, az emberi jogokért küzdő Waleed Abu al-Khairnak a büntetését hagyta helyben a bíróság. Őt eredetileg 15 évre ítélték, amiből 10-et kell letöltenie. Hétfőn azonban a bíró úgy rendelkezett, hogy mind a tizenöt évet börtönben kell töltenie, mivel nem kért bocsánatot az általa elkövetett bűncselekményért. Azért ítélték el, mert megszegte az alattvalói hűség követelményét, megsértette a bíróságot és alapított egy nem bejegyzett szervezetet.

Január 16-án pénteken 17 órára az Amnesty International Magyarország tiltakozó akciót szervez a szaúdi aktivista megkorbácsolása

ellen az Erzsébet téri szökőkútnál: http://bit.ly/RaifertPenteken

Petíciónkat online is alá lehet írni: http://bit.ly/FREERaifBadawi