Január 9-én Raif Badawit nyilvánosan megkorbácsolták. A pénteki ima után egy mecset előtt - nagy tömeg jelenlétében - büntetésének első részleteként 50 korbácsütést kapott.

Egy szemtanú szerint a megbilincselt férfit egy buszban szállították a helyszínre. Nagyjából 15 percig tartott az ítélet végrehajtása, majd Raifot visszakísérték a buszhoz, amely visszaszállította a börtönbe.

A bíróság 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítélte májusban a szaúdi aktivistát, mert létrehozott egy online fórumot, a "Szaúdi Liberálisokat", ahol az emberek szabadon elmondhatták a véleményüket országuk politikai, társadalmi és szociális kérdéseiről. A bíróság döntése alapján a korbácsütéseket részletekben kell végrehajtani, egy alkalommal maximum 50-et. Két alkalom között pedig nem telhet el több, mint egy hét. Ezenkívül utazási tilalommal és pénzbüntetéssel (1 millió szaúdi riál, nagyjából 71709237 forint) sújtották, továbbá eltiltották a média megjelenésektől.

A korbácsolás sérti a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód nemzetközi jogban kimondott abszolút tilalmát, így egyértelműen a nemzetközi jog megsértését jelenti. A kínzás egyike azon tilalmaknak, amelynek alkalmazását semmilyen körülmény nem indokolhatja.

Félő, hogy az ítélet fennmaradó részét, a 950 korbácsütést is végrehajtják, a következő 50 korbácsütést már várhatóan ezen a héten.