A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett fegyveres támadás a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztető offenzíva – jelentette ki az Amnesty International.

A párizsi mészárlás során 12 ember meghalt, és többen megsebesültek. A maszkot viselő fegyveresek a rendőrökkel folytatott tűzharcot követően elmenekültek a helyszínről.

„A szabad véleménynyilvánításért és a sajtószabadságért folyó küzdelem sötét napja a mai. Mindenekelőtt azonban egy megdöbbentő emberi tragédia történt” mondta Stephan Oberreit, az Amnesty International France igazgatója. „Egy olyan rémtett történt, amelyben újságírókat öltek meg, hallgattattak el, és vérbe akarták fojtani a véleménynyilvánítás szabadságát. Az öldöklést vissza kell utasítani és teljességgel elítélni, valamint a francia hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a felelősök bíróság elé kerüljenek. A fenyegetett újságírókat meg kell védeni, és biztosítani kell számukra, hogy félelemtől és halálos támadásoktól mentesen tudjanak dolgozni.”

A Charlie Hebdo párizsi szatirikus hetilap az iszlámot sértőnek vélt karikatúrák közlése miatt már a múltban is szembesült problémákkal.

Az Amnesty International szerint a véleménynyilvánítás szabadsága minden gondolatra kiterjed, azokra is, amelyek sértőnek vagy

támadónak minősíthetőek.

A támadást követően a francia kormány összeült, és a legmagasabbra emelte az ország terrorellenes készültségi szintjét.

Az Amnesty International figyelemmel követi a fejleményeket és a kormányzati válaszokat.

Csütörtökön este hétkor az Amnesty International Magyarország részt vesz a budapesti Francia Nagykövetség (VI. Lendvay u. 27.) megemlékezésén. Hajtsunk fejet, és gyújtsunk gyertyát együtt az áldozatokért!