A migránsok jogait világszerte földbe tiporják, a világ egyik legsérülékenyebb csoportja számos országban gazdasági kizsákmányolással, diszkriminációval és rasszizmussal kell hogy szembenézzen, közölte az Amnesty International a Migránsok nemzetközi napján.

„A politikai döntéshozóknak a migránsok jogai védelmével kellene hatalmukat kifejezni, nem pedig olcsó rémhírterjesztéssel” – nyilatkozta Sherif Elsayed-Ali, az Amnesty International menekültügyekért felelős vezetője. „A migránsok tökéletes politikai bűnbakok – nincs pénzük, befolyásuk, és nem szavazhatnak. Ha tehát olyan kormány vagy, amely intézkedései cserben hagyják az embereket, mindent ráfoghatsz a bevándorlásra.”

Gazdasági kizsákmányolás

Az elmúlt néhány évben az Amnesty International rámutatott, hogy számos országban a migránsok – olyanok, akik jobb kereset reményében hagyják el hazájukat – megdöbbentő gazdasági kizsákmányolásnak lesznek az áldozatai.

A katari hatóságok súlyosan le vannak maradva a gazdasági migránsok jogsértéseinek kezelésében. Annak ellenére, hogy ígéretet tettek, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokságig reformokat vezetnek be a kizsákmányolás megszüntetésére, mégis idáig minimális előrelépés történt. Továbbra is ellenőrizetlenül maradnak az olyan gyakorlatok, mint a migránsok munkabérének késedelmes kifizetése, a kemény és veszélyes munkakörülmények, a rossz lakhatási körülmények, a kényszermunka, valamint a fizikai és szexuális bántalmazás.

Hongkongban és Indonéziában a hatóságok nem megfelelő mértékben léptek fel az olyan rendszerszintű hibák ellen, amelyek lehetővé teszik a migránsok kizsákmányolását. Ezek a hibák lehetőséget adnak a lelkiismeretlen cégeknek és munkaadóknak arra, hogy visszaéljenek a migráns munkások jogaival; az Amnesty International olyan eseteket dokumentált, amelyek gyakorlatilag modern rabszolgaságnak felelnek meg.

SOS Európa

Ebben az évben a migráns-ellenes érzelmek hirtelen növekedését lehetett észlelni Európában, párhuzamosan a jobboldal növekvő vonzerejével az Európai Uniós, országos és helyi választásokon. Hasonlóan növekedett azoknak az embereknek a száma, akik a háború, az instabilitás vagy a szegénység elől menekülve vágtak bele veszélyes utakba, megpróbálva eljutni Európába.

„Miközben az Európai Erőd egyre magasabb falakat épít, és határbiztonsági ellenőrzéseivel védekezik a migráció ellen, az emberek egyre nagyobb számban indulnak el veszélyes útvonalakon, biztonságot és méltóságot keresve.” – nyilatkozta Sherif Elsayed-Ali.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága múlt héten rámutatott, hogy ebben az évben rekordot döntött a tengeri átkelések száma, elérve a

350 000 esetet világszerte. A Földközi tenger volt az összes közül a „leghalálosabb út”, amelyen 2014 januárja óta legalább 3419 ember vesztette életét.

„Évente migránsok és menekülők tízezrei vállalkoznak a veszélyes tengeri utazásra, hogy Európába juthassanak. A tény, hogy közülük több ezren meghalnak útjuk során, ébresztő felhívás kellene legyen az EU tagállamainak arra, hogy az emberi életek fontosabbak a határok őrzésénél.”

Migránsok fogvatartása

Számos országban pusztán azért tarthatnak fogva embereket hónapokig vagy akár évekig is, mert illegálisan lépték át a határt. Az Egyesült Államokban az Amnesty International felfedte, hogy drámaian növekszik a fogva tartás eszközének használata a migráció szabályozása céljából, ami számos emberi jogsértést von maga után.

Jelenleg több mint 350 ezer férfit, nőt és gyermeket tartanak évente fogva az amerikai bevándorlásügyi hatóságok. A migránsokat hónapokig, sőt évekig fogva tarthatják anélkül, hogy fogvatartásukat bíró rendelje el, ez pedig szembemegy a nemzetközi emberi jogi szabályozással.

A migránsok fogvatartási körülményei a fogvatartottak bánásmódját szabályozó nemzetközi és amerikai irányelvekkel egyaránt ütköznek. Az Amnesty International olyan kiterjedt problémákat dokumentált, mint a helytelen és túlzott korlátozás, vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya, beleértve a mentális egészségügyi szolgáltatásokat is. Számos embernek korlátozott a hozzáférése, vagy pedig semmilyen hozzáférése nincs a családjához, illetve a jogi vagy egyéb szolgáltatásokhoz.

2013 októbere és 2014 júliusa között legalább 52.193 kísérő nélküli kiskorú migránst fogtak el az Egyesült Államokban; ez a szám szinte kétszerese az előző évinek. Az amerikai kormány becslései szerint az elfogott kísérő nélküli kiskorúak száma 2014 novemberére meghaladhatja a kilencvenezres számot olyan határ menti államokban, mint Texas, Arizona és Kalifornia.