Az Amnesty International, valamint egy emberi jogi és technológia szervezetek alkotta szövetség olyan eszközt bocsátott a piacra, amely lehetővé teszi az újságírók és az emberi jogi aktivisták számára, hogy megfigyelést szolgáló ismert kémprogramok után kutatva átvizsgálják számítógépüket.

A Detekt az első nyilvánosság számára is elérhetővé tett olyan jelentősebb eszköz, amely a megfigyelésre szánt, – számítógépeket és mobil eszközöket megfertőző, – sokszor kormányok által is alkalmazott kémprogramok kiszűrését szolgálja.

"A kormányok egyre veszélyesebb és kifinomultabb technológiát alkalmaznak, ami lehetővé teszi számukra, hogy elolvassák az aktivisták és az újságírók magánjellegű e-mailjeit, illetve távolról bekapcsolják a számítógépük kameráját vagy mikrofonját, hogy titokban rögzítsék aktivitásukat. A technológiát gyáva módon arra használják, hogy segítségével megakadályozzák a visszaélések leleplezését" – hangsúlyozta Marek Marczynski, az Amnesty International katonai-, biztonsági-, valamint rendőrségi ügyekkel foglalkozó vezető tisztségviselője. "A Detekt egy egyszerű eszköz, mely felhívja az aktivisták figyelmét az ilyen jellegű beavatkozásokra, annak érdekében, hogy ellenlépéseket tehessenek. Ez a válaszunk azoknak a kormányoknak, amelyek arra használják a megfigyelések útján szerzett információt, hogy önkényesen elzárják, törvénytelenül letartóztassák, és akár meg is kínozzák az emberi jogok védelmezőit, valamint az újságírókat.

Detekt

A Claudio Guarneri német biztonsági kutató által kifejlesztett Detektet az Amnesty International, a Digitale Gesellschaft, az Electronic Frontier Foundation, valamint a Privacy International közösen dobta piacra.

A kommunikáció megfigyelésére szolgáló technológiák alkalmazása, illetve az azokkal való kereskedelem az utóbbi években hatványozottan növekvő tendenciát mutat.

Az Amnesty Internationalt is tagjai között tudó Coalition Against Unlawful Surveillance Exports (A Megfigyelési Technológiák Törvénytelen Exportja Elleni Szövetség) becslése szerint a megfigyelési technológiákkal való globális kereskedelem mértéke éves szinten eléri az 5 milliárd amerikai dollárt, és ez az összeg csak nőni fog.

A megfigyelési technológiák egy része hozzáférhető az interneten, míg a kifinomultabbakat fejlett országokban található magáncégek gyártják, és az emberi jogokat folytonosan megsértő államok rendfenntartó szervei, valamint hírszerző ügynökségei számára értékesítik.

A FinFisher nevű német cég, amely az egyesült királysági székhelyű Gamma Internationalhez tartozik, kifejlesztette a FinSpy nevű kémprogramot, melynek segítségével lehetséges a Skype-beszélgetések lehallgatása, a fájlok merevlemezekről való kinyerése, a mikrofonhasználat és az e-mailek rögzítése, sőt képernyőképek, illetve fényképek készítése is az érintett eszköz kamerájával.

A Citizen Lab kutatásai, továbbá a Wikileaks által közzétett információk igazolják, hogy Bahreinben a Finfishert használták prominens emberi jogi jogvédők és aktivisták elleni kémkedésre.

Az Amnesty International felszólítja a kormányokat, hogy szigorúbb kereskedelmi ellenőrzést vezessenek be, megkövetelve a nemzeti hatóságoktól, hogy felmérjék: mekkora a kockázata annak, hogy a megfigyelésre szolgáló eszközöket emberi jogok megsértésére fogják használni.

„A Detekt egy nagyszerű eszköz, mely hozzájárul az aktivisták biztonságához, ám végső soron úgy vehetjük elejét annak, hogy ezeket a technológiákat az emberi jogok megsértésére, illetve visszaélésekre használják fel, ha használatukat és kereskedelmüket szigorúbban korlátozzuk”– nyilatkozta Marek Marczynski.

Az Amnesty International világszerte arra buzdítja az aktivistákat, hogy megismerjék a Detektet, és ellenőrizzék, nem találhatók-e kémprogramok az eszközeiken. Továbbá az emberi jogi szervezet azokkal a helyi partnereivel közösen is vizsgálatot fog lebonyolítani, amelyek nagy valószínűséggel elsődleges célpontjai ezeknek a kémprogramoknak.

A program itt található.

Ha a gépe hibaüzenetet jelez, ezen az oldalon talál további információkat.