A tegnapi ítélet az első lépésnek tekinthető az igazságszolgáltatás felé – nyilatkozta az Amnesty International és a Görög Helsinki Monitor, az áldozatoknak a brutális rasszista támadás ügyében ingyenes jogi tanácsadást biztosító civil szervezet.

Paraskevi Kokoni és családja

Messolonghi város bírósága három évre felfüggesztett nyolc hónapos börtönbüntetésre ítélte azt a három férfit, akik 2012 októberében megtámadták Paraskevi Kokoni-t, valamint unokaöccsét, Kostas Theodoropoulos-t.

A most született ítélet csupán az első lépés az igazságszolgáltatás felé. Ugyanilyen fontos, hogy a bíróság elismerje a támadások hátterében álló rasszista indítékot.” – hangsúlyozta Giorgos Kosmopoulos, az Amnesty International Görögország-szakértője, aki figyelemmel kísérte az esetet.

Paraskevi Kokoni és unokaöccse éppen bevásárolni indultak, amikor egy csoport helyi férfi megütötte, megrúgta, majd farönkökkel megverte őket a nyugat-görögországi Etoliko városában.

Paraskevi elmondta az Amnesty International-nek, hogy valószínűleg kiszemelték őt, mivel egy helyi roma vezető

hozzátartozója.

A támadás része volt annak az erőszakos, rasszista indíttatású támadássorozatnak, amely 2012 augusztusa és 2013 januárja között folyt ebben a városban. Az elkövetők roma családokat támadtak meg, miközben romaellenes és fenyegető jelszavakat skandáltak.

Egy másik ügyben az előző hónapban a támadásokat az Arany Hajnal párt etolikoi tagjaihoz és szimpatizánsaihoz kötötték.

A tárgyalás során az ügyész bűnszervezetben való részvétel miatt vádemelést követelt a párt parlamenti képviselői és egyes tagjai ellen.

Ez a történelmi jelentőségű ítélet az első, amelyben a görög Arany Hajnal párttal kapcsolatba hozható személyeket ítéltek el romák ellen elkövetett erőszakos bűncselekmény miatt. Annál inkább jelentős az ügy, mivel az ítéletet egy vidéki bíróság hozta.” – emelte ki Panayote Dimitras, a Görög Helsinki Monitor szóvivője.

A bíróság szóbeli indoklásából nem világos, hogy az ítélet megszületésekor a rasszista indítékot figyelembe vették-e. Ez az írásbeli ítéletből fog kiderülni.

Az ítélet hatása sokkal kevésbé lesz jelentős a görögországi gyűlölet-bűncselekmények áldozataira, ha a bíróság az írásbeli indoklásban nem nevesíti a bűntett előítéletes motivációját” – szögezte le Giorgos Kosmopoulos.

Görögországban évek óta érvényben vannak olyan jogszabályi rendelkezések, amelyek a gyűlölet-bűncselekmények megelőzését célozzák. Ennek ellenére a nyomozók sokszor elmulasztják a rasszista indítékok felderítését, az ügyészek pedig ritkán mutatnak be erre utaló bizonyítékot a bírósági tárgyalásokon.

Szükségünk van a segítségre! Szólítsuk fel együtt a görög igazságügy-minisztert, hogy lépjen fel a gyűlölet-bűncselekmények ellen, és szolgáltasson igazságot a roma közösség számára: