Az Amnesty International tagjai 123 országban összesen több mint 200.000 aláírást gyűjtöttek Dilorom Abdukadirovának, a megkínzott és 18 évre ítélt üzbég édesanyának. Az Amnesty International Magyarország 1139 aláírást gyűjtött, hogy Diloromot azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az üzbég hatóságok a taskenti női börtönből. Az emberi jogi szervezet képviselői az aláírásokat október 21-én, kedden adták át több európai nagyvárosban (Bécs, Berlin, Párizs, Varsó, Róma, Brüsszel, London, Genf és Riga) az üzbég nagykövetségek képviselőinek.

Üzbegisztán bécsi nagykövetségénél

Az osztrák és a magyar aktivisták megkísérelték közös levelüket és az összegyűjtött aláírásokat Üzbegisztán bécsi nagykövetségén átadni, de nem vették át tőlük.

Ma reggel a Hősök terén az Amnesty International Magyarország tagjai és aktivistái fotóakcióval hívták fel a figyelmet, Üzbegisztánban a mai napig bevett gyakorlat az, hogy a hatóságok kínzást alkalmaznak (http://bit.ly/DiloromFotoakcio).

Dilorom Abdukadirova négygyermekes családanya 2005-ben részt vett egy, az üzbegisztáni kormány gazdaságpolitikáját kritizáló békés tüntetésen Andizhanban. A rendőrök váratlanul tüzet nyitottak a demonstrálókra, és több száz embert – köztük nőket és gyerekeket – öltek meg. Dilorom a vérengzés elől elmenekült, és végül menekült vízummal Ausztráliában telepedett le. Négy évvel később visszatért családjához, azután, hogy többször ígéretet kapott az üzbég kormánytól, hogy hazatérése esetén nem esik bántódása.

Ezzel szemben már a taskenti repülőtéren letartóztatták. A négy napig tartó előzetes fogvatartás során többször megkínozták, végül pedig az alkotmányos rend elleni szervezkedéssel és az ország illegális elhagyásával vádolták meg. Dilorom a családja elmondása szerint csontsoványan, zúzódásokkal az arcán, és a kendője nélkül jelent meg a tárgyalásán, amit hívő muzulmánként önként soha nem vett volna le nyilvános helyen. Először tíz évet kapott, amit később még nyolc évvel hosszabbítottak meg, mert állítólag „rossz magaviseletével” vétett a börtön szabályzata ellen. Az, hogy ez pontosan mit jelent, sosem derült ki.

Dilorom azóta is börtönben van, és fennáll a veszélye, hogy folyamatosan kínozzák. Dilorom Abdukadirova az Amnesty International szerint lelkiismereti fogoly, akit azért ítéltek el és kínoztak meg, mert a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való alapvető jogát gyakorolta.

Petíciónkban felszólítjuk Islam Karimov üzbég elnököt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az üzbegisztáni hatóságok ejtsenek minden vádat Dilorom ellen, és azonnal, feltételek nélkül engedjék őt szabadon. Azt is követeljük, hogy haladéktalanul, egy független és hatékony nyomozás keretében vizsgálják ki a Dilorom Abdukadirova ellen elkövetett kínzással kapcsolatos vádakat.

Lásd a mellékleteket