Olaszország szándéka – a Mare Nostrum nevű kutató és mentő művelet befejezése a Földközi-tengeren – az Európába igyekvő migránsok és menekültek ezreinek életét veszélyezteti, nyilatkozta az Amnesty International.

© GIUSEPPE LAMI/ANSA/CorbisKutató- és mentőhajó a Földközi-tengerenSok tízezer ember életét mentette meg a Mare Nostrum

Az olasz belügyminiszter, Angelino Alfano azt javasolta, hogy a Mare Nostrum-ot, amelyet majdnem pontosan egy éve indítottak el és eddig több mint százezer életet mentett meg a tengeren, szüntessék meg november 1-jén, amikor a Frontex új határmenti művelete, a Triton megkezdődik.

A Frontex által létrehozott Triton nem tudja teljes mértékben teljesíteni a migránsok és menekültek ezreinek szükségleteit, ideértve azokat is, akik háború vagy más üldöztetés miatt a Közel-Keletről és Afrikából kényszerülnek menekülésre. A javaslat a Mare Nostrum helyettesítéséről katasztrofális és halálos következményekkel járna a Földközi-tengeren” – jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „A Triton egy határrendészeti művelet, amelynek nincs kutató-mentő felhatalmazása. Csak a közeli olasz vizeken fogja kifejteni hatását, ott pedig már nem, ahol a leginkább szükség lenne rá. Még a Frontex is elismerte, hogy a Triton-nak nincsenek meg a megfelelő forrásai ahhoz, hogy elvégezze ugyanazt a munkát, amelyet a Mare Nostrum végzett.”

Olaszországnak folytatnia kell a Mare Nostrum kutató és mentő akciót mindaddig, amíg nem jön létre egy, az európai országok által támogatott, jobban felszerelt alternatíva – és a Triton bizonyosan nem az.” – hangsúlyozta John Dalhuisen. „Ha Olaszország valóban befejezi a Mare Nostrumot, a „Frontex plusz” helyett a „Mare Nostrum mínusz” válik valósággá.”

A Mare Nostrum befejezéséről szóló döntés az olasz kormány következő ülései egyikén lesz napirenden.