A norvég ombudsman állásfoglalása szerint jogsértő volt az Egészségügyi Minisztérium döntése

A norvég egyenlőségi és antidiszkriminációs ombudsman pozitívan reagált John Jeanette április 24-én benyújtott panaszára.

Az ombudsman megállapította, jogsértő volt az Egészségügyi Minisztérium döntése, amely megtagadta John Jeanette kérését, hogy jogi nemét anélkül változtathassa meg, hogy számos komoly egészségügyi kockázattal járó beavatkozáson kelljen átesnie. Az állásfoglalás jogilag nem kötelező, de a legtöbb esetben az adott intézmények megváltoztatják korábbi döntésüket az ombudsmani véleménynek megfelelően. Ezért nagyon fontos, hogy tovább folytassuk a kampányt, és ennek a jó irányba tett lépésnek valódi hatása legyen.

John Jeanette Solstad Remø transznemű nőként él Norvégiában. John Jeanette a katonaságnál szolgált, ám nyugdíjba vonulása után 2010-ben felvállalta valódi nemi identitását. Elmondása szerint élete folyamán számos alkalommal tapasztalt megaláztatást és hátrányos megkülönböztetést, hisz teljes nemi helyreállító beavatkozás, pszichiátriai vizsgálat és sterilizáció nélkül Norvégiában nem lehetséges a jogi nemváltoztatás.

Írd alá a petíciót is!