A világ egyes országaiban továbbra is előfordul, hogy mentális betegségben szenvedő vagy értelmi fogyatékkal elő emberekre halálbüntetést szabnak ki vagy végre is hajtják azt, ami egyértelműen szembemegy a nemzetközi szabályozással – nyilatkozta az Amnesty International a halálbüntetés elleni küzdelem világnapja alkalmából.

Az Amnesty International több országban – többek között Japánban, Pakisztánban és az Egyesült Államokban – dokumentált olyan eseteket, amikor mentális betegek vagy értelmi fogyatékkal élő emberek állnak kivégzés előtt, illetve amelyekben már megtörtént a kivégzés. Amennyiben ezek az országok nem vizsgálják felül sürgősen a büntetőjogi rendszerüket, akkor még több embert veszélyeztet ez a bánásmód.

„A mentális betegekre és értelmi fogyatékkal élőkre vonatkozó nemzetközi szabályozások fontos védelmet biztosítanak a kiszolgáltatott embereknek. Nem az a céljuk, hogy elnézzenek bizonyos szörnyű bűncselekményeket, hanem hogy megszabják azon büntetések határát, amelyeket rájuk ki lehet vetni” – jelentette ki Audrey Gaughran, az Amnesty International globális ügyekért felelős igazgatója. „Mi minden körülmények között elutasítjuk a halálbüntetést, hiszen ez a legkegyetlenebb, legembertelenebb és legmegalázóbb büntetés. Azokban az országokban azonban, ahol a mai napig végrehajtanak kivégzéseket, a nemzetközi szabályokat – beleértve a halálbüntetés megtiltását bizonyos kiszolgáltatott csoportok esetében – be kell tartatni, addig is amíg a halálbüntetés teljes eltörlésére sor nem kerül.”

Az idei halálbüntetés elleni küzdelem világnapja kapcsán az Amnesty International a Halálbüntetés Elleni Világszövetséggel együtt a mentális betegeken és az értelmi fogyatékkal élőkön elkövetett halálbüntetés jelenségét helyezi reflektorfénybe.

„A nemzetközi szabályozás egyértelműen megköveteli, hogy a mentális betegeken és az értelmi fogyatékossággal élőkön ne lehessen végrehajtani halálbüntetést. A büntetőeljárás során viszont sok esetben nem veszik figyelembe a betegséget vagy fogyatékosságot.” – hangsúlyozta Audrey Gaughran. „Mindazoknak az országoknak, ahol még létezik halálbüntetés, minden esetben meg kell győződniük arról, hogy elegendő forrást szánnak azon személyek független és szigorú vizsgálatára, akik halálbüntetésre várnak, a vádemeléstől kezdve az ítélet meghozatalát követő időszakig.”

„Arra buzdítjuk minden egyes ország kormányát, ahol még alkalmaznak halálbüntetést, hogy az eltörléshez vezető út első lépéseként azonnal vezessenek be moratóriumot a kivégzésekre. Az a jelenség, amire most fel szeretnénk hívni a figyelmet, egy újabb példa ennek a büntetésnek az igazságtalan voltára.”

Az alábbiakban néhány közelmúltbeli esetet sorolunk fel, amikor mentális betegségben szenvedőket vagy értelmi fogyatékkal élőket ítéltek halálra:

• Az Egyesült Államokban Askari Abdullah Muhammad-ot  2014. január 7-én végezték ki Floridában egy 1980-ban, börtönben elkövetett gyilkosságért. Régóta mentális betegségekben szenvedett, többek között paranoid skizofréniában. Április 9-én Texasban kivégezték Ramiro Harnandez Llanast, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett hat különböző IQ teszt által bizonyítottan értelmi fogyatékos volt. Floridában az Amnesty International két olyan halálsoron élő fogoly esetét emeli ki – Frank Walls és Michael Zack ügyét – akik mindketten súlyos lelki traumáktól szenvednek, és már kimerítették a jogorvoslati eljárás kereteit.

Japánban számos mentális betegségben szenvedő foglyot kivégeztek, míg mások továbbra is a siralomházban várnak. A 78 éves Hakamada Iwao-t 1968-ban egy tisztességtelen bírói eljárásban ítélték halálra gyilkosság miatt, így ő a világ legrégebb óta halálra ítélt foglya. A magánzárkában töltött évtizedek alatt komoly mentális problémák alakultak ki nála. 2014 márciusában ideiglenesen szabadlábra helyezték, most egy lehetséges újratárgyalásra vár. Matsumoto Kenji 1993 óta vár a kivégzésére, amit bármikor végrehajthatnak. Ő egy higanymérgezés következtében vált mentális beteggé (Minamata-kór), tudvalevőleg paranoiában és inkoherens gondolkodásban szenved, s állapota súlyosbodott amiatt, hogy halálra ítélték. Az ügyvédei ügye újratárgyalásáért küzdenek

Pakisztánban Mohammad Asghar-nál 2010-ben, Pakisztánba költözése előtt paranoiás skizofréniát állapítottak meg az Egyesült Királyságban, és 2014-ben istenkáromlás miatt halálra ítélték.

Lásd a mellékleteket