Szeptember 28-án, vasárnap 2010 óta először rendezték meg a Belgrád Pride menetet: ez egyértelmű győzelem Szerbia leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösségének és támogatóiknak, akik évekig küzdöttek, hogy békésen élhessenek szólás- és gyülekezési szabadságukkal.

Belgrád Pride

Körülbelül ezer ember menetelt szivárványos zászlókkal és molinókkal Belgrád központjában, szolidaritást vállalva a megkülönböztetés, a gyűlölet és az erőszak áldozataival. A meneten Szerbiából és a szomszédos országokból származó aktivisták, a szerb kormány képviselői, Belgrád és az EU képviselői, valamint számos országot képviselő aktivisták és diplomaták is vonultak.

Az Amnesty International delegációja emberi jogi megfigyelők kíséretében vett részt a rendezvényen. A jelentős rendőri biztosításnak köszönhetően a felvonulás erőszakmentesen, a terveknek megfelelően zajlott.

A Pride előtt és után azonban számos demonstrációt tartottak az LMBTI közösség jogai ellen. A menetet megelőző éjjel erőszakba torkollott az ellentüntetők és a készenléti rendőrök összecsapása a városközpontban. A Pride napjára vonatkozó gyülekezési tilalom ellenére több vallásos és nacionalista csoport is tüntetett a Pride ellen.

Bár a menet nem ütközött erőszakba, a város más pontjain több erőszakos incidens is volt. Többen megsérültek, amikor a B92 független rádióállomás épületét 30 erőszakos támadó rohamozta meg. Ezen felül egy buszt is felgyújtottak.

Az Amnesty International örömmel fogadja a hatóságok erőfeszítéseit az ellentüntetések megfékezésére és kiemeli, hogy több személyt is megbírságoltak és letartóztattak a szabálysértésekért. A kormánynak hathatósan kell fellépnie a szerb LMBTI közösséget érő látható diszkrimináció és erőszak ellen, és valódi prioritásként kell kezelnie a homo- és transzfób gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelmet, valamint a jogvédők biztonságának garantálását Szerbiában.