Al-Maqtari-nak nemrég fejeződött be több éves fogva tartása. Kezdetben titkos fogoly volt Abu Ghraibban, aztán a CIA tartotta őrizetben Afganisztánban, majd ismeretlen helyeken tartották teljes elszigeteltségben, vádemelés, illetve mindennemû jogi eljárás nélkül több mint két és fél évig. Vallomása alapján megkínozták és egyéb embertelen és megalázó bánásmódnak vetették alá.

"Khaled al-Maqtari beszámolója fényt derít az USA terrorellenes intézkedései során alkalmazott törvénytelen eljárásra", mondta Anne FitzGerald, az Amnesty International főtanácsadója, aki az interjúkat készítette. "Elmondta, hogy nemzetközi bûncselekményeknek, például erőszakos eltûnésnek és kínzásnak vetették alá, ám ezeket az állításokat soha nem vizsgálták ki. A programot körüllengő titkolózás a számonkérhetőség teljes hiányával párosul."

Khaled al-Maqtarit akkor fogták el, amikor amerikai katonák 2004 januárjában Falludzsában megrohamoztak egy feltételezett fegyverpiacot, és legalább 60 embert fogtak el. Al-Maqtarit a hírhedt Abu Ghraib-i börtönbe szállították, mint nyilvántartásba nem vett titkos foglyot. Verésről, alvás-megvonásról, fejjel lefelé lógatásról, kutyák általi megfélemlítésről, lehûtésről és más kínzásokról számol be.

Elmondta, hogy egy alkalommal, azután, hogy egy kis helyiségben három férfi megverte, meztelenül kellett állnia egy széken egy nagyteljesítményû légkondicionáló előtt, miközben egy karton ásványvizet kellett tartania. Időnként hideg vízzel öntötték le, amitől annyira reszketett, hogy alig tudott állva maradni. Azt is elmondta, hogy lábánál fogva felakasztották, miközben kezét a háta mögött megbilincselték, és csörlővel húzták fel és le egy palackos láda fölött.

Kilenc napig tartó kihallgatás után repülővel egy titkos CIA-börtönbe vitték Afganisztánba, ahol további három hónapot töltött. Az Amnesty International által megszerzett járatadatok megerősítették, hogy egy CIA-fedőcég által üzemeltetett gép kilenc nappal al-Maqtari elfogása után felszállt a bagdadi nemzetközi repülőtérről, és a kabuli Khwaja Rawas repülőtér felé indult.

Khaled al-Maqtari elmondása szerint Afganisztánban ismét kínzásoknak, és más embertelen és megalázó bánásmódnak vetették alá, pl. magánzárka, kényelmetlen testtartások kikényszerítése, alvásmegvonás, rendkívüli hideg, rendkívüli forróság, megkötözés, érzékelés megvonása, érzékszervek elleni támadás: a cellában folyamatos erős fények, hangos zene és hangeffektusok.

Khaled al-Maqtari így fogalmazott: "Nem is zene volt az, hanem ijesztő zajok, amit a félelmetes mozifilmekben is hallani... Féltem. Kutyák nem voltak, de az a zaj. Ha aludni próbáltam, hangosan és erőszakosan dörömböltek az ajtón."

Khaled al-Maqtari azt is elmondta, hogy amikor a zene vagy a zajok egy időre elcsitultak, beszélni kezdett a többi fogolyhoz, és kiderült, hogy a körülötte lévő cellákban nagyjából 20 embert tartanak fogva, köztük Majid Khant, a CIA titkos börtönéből 2006 szeptemberében a Guantánamo-öbölbe átszállított "kiemelt" foglyok egyikét.

Khaled al-Maqtarit és néhány fogolytársát 2004 áprilisában átszállították egy másik titkos CIA "fekete helyre", talán Kelet-Európába. Ott 28 hónapig raboskodott, majd Jemenbe vitték, ahol 2007 májusáig tartották fogva.

"A 32 hónap alatt egyszer sem közölték Khaled al-Maqtarivel, hol van és miért. Nem kapott ügyvédet, nem érintkezhetett rokonokkal, a Nemzetközi Vörös Kereszttel, egyáltalán senkivel, csak kihallgatóival és őrzőivel. Ez az USA nemzetközi kötelezettségeinek egyértelmû megszegése. Ezért az amerikai kormánynak felelnie kell", mondta Ann FitzGerald.

Khaled al-Maqtari jelenleg Jemenben van, próbál a hosszú lelki és testi kínzás következményeivel együtt élni. Az amerikai hatóságoktól semmiféle kártérítést nem kapott, még fogva tartásának tényét sem ismerték el. Elmondása szerint a legrosszabb az éveken át tartó, vég nélkülinek tetsző elszigeteltség volt, a teljes bizonytalanság a jövőt illetően, a kamerák folyamatos jelenléte, és a külvilágtól való elzártság, különösen a családdal való kapcsolat hiánya.

Az Amnesty International felszólítja az amerikai hatóságokat, vessenek véget a titkos fogva tartásnak, vonják felelősségre azokat, akik a program során a bántalmazásokat véghezvitték, tegyék közzé az ún. "terrorellenes háború" ürügyén fogva tartott személyek nevét, sorsát és hollétét, helyezzék vád alá azokat, akiket törvény által elismert bûncselekmények miatt ma is fogva tartanak, állítsák őket független bíróság elé, vagy engedjék őket szabadon.

Al-Maqtari esete mellett a Diego Garcia-i események is a független és alapos vizsgálat szükségességét mutatják az európai országok részéről. Mostanra már nyilvánvaló vált tény ugyanis, hogy az előzetes cáfolatok, és az amerikai kormánytól érkezett biztosítékok ellenére az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozó Diego Garcia-ban 2002-ben mégis leszállt két, a CIA titkos fogolyszállítási programban résztvevő járat. (Idevágó cikkünket ld. itt) Ennek alapján az Amnesty International indokoltnak tartja, hogy az európai országok alapos kivizsgálást kezdeményezzenek, ezért levélben fordul a magyar kormányhoz is, hogy haladéktalanul és mélységeiben indítson független vizsgálatott a már nyilvánosság elé került kétes járatokról, és hozzá nyílvánosságra az összes ilyen járatot. Továbbá hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit.

Az USA: egy megválaszolásra váró eset - Abu Ghraib-ból titkos CIA-őrizetbe: Khaled al-Maqtari esete c. angol nyelvû jelentés itt olvasható.