A világ legnagyobb emberi jogi eseménye az ártatlanul bebörtönzött, üldözött és elnyomott emberek érdekében

Minden évben az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén emberek a világ minden tájáról levelek és üzenetek százezreit küldik olyanoknak, akiket nem ismernek és akikkel soha nem találkoztak. A Levélíró Maraton a 14 éves története alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé nőtte ki magát, amelynek keretében együtt érző emberek 2015-ben a világ számos országból és területről közel 3,7 millió levelet, emailt, SMS-t, fax és Twitter üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat, valamint a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat vagy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket.

A siker szinte azonnal látható. Már az esemény ideje alatt emberek szabadulnak ki a börtönből, hatóságok tesznek eleget a követeléseinknek, jogsértő törvényeket semmisítenek meg vagy módosítanak. Nem mindig sikerül azonban rögtön elérni a célunkat. De egy valami biztos: a levelek hatalmas erőt adnak az igazságtalanságok áldozatainak és szeretteiknek. Számukra sokszor ezek az üzenetek jelentik a reményt.