Sürgős akció

Twitter=börtön?!

Malajzia, Az akció indult: 2015/12/4, A petíció aktív

A politikai karikaturista Zulkiflee Anwar Ulhaque, vagy ismertebb nevén Zunar, hosszú börtönbüntetésre számíthat néhány február 10-i Twitter üzenete miatt. A posztokban a maláj igazságszolgáltatási rendszert kritizálta, miután az ellenzéki vezetőt, Anwar Ibrahimot szodómia vádjával bebörtönözték. Zunar kilenc váddal néz szembe a még gyarmati időkből származó zendülés elleni törvény alapján, amelyet arra használnak, hogy a nemzetbiztonság és a faji és vallási békesség nevében leszámoljanak azokkal, akik élnek a véleménynyilvánítás szabadságához való jogukkal.

Legfrissebb hírek

12/102015

Elhalasztották Zunar tárgyalását

Egyelőre még nem döntött a bíróság a Zunar elleni vádakról. Tovább

2009-ben a Belügyminisztérium nyolc embere rajtaütött Zunar Kuala Lumpur-i irodáján, miután megjelentette politikai karikatúrákat közlő újságját, a Gedung Kartunt. Az újság több, mint 400 példányát le is foglalták, illetve egyidejűleg be is tiltották azt. A kiadásról és nyomdákról szóló törvény alapján kihallgatásra is beidézték őt. Másnap a Gedung Kartunt készítő nyomdánál is razziát tartottak, és figyelmeztették őket, hogy ne nyomják tovább Zunar műveit, ha nem akarják elveszteni az engedélyüket.

Zunar ellen karikatúrái miatt sokszor indítottak eljárást, jelenleg ő tartja a rekordot a legtöbb zendülés elleni törvény alapján emelt váddal Malajziában. 2010 szeptemberében már ült két napot, miután kiadta egyik karikatúráját. 5 munkáját tiltotta be a maláj kormány mivel állítólag a tartalmuk „káros a társadalmi rendre.” Több alkalommal folytattak razziát a Kuala Lumpur-i irodájában, és több ezer képregényét kobozták el.

A kiadványaival foglalkozó nyomdászokat, kereskedőket, és könyvesboltokat is zaklatták országszerte. Üzlethelyiségeikben razziákat tartottak, a maláj hatóságok pedig figyelmeztették őket, hogy ne nyomtassák, illetve ne tartsák maguknál Zunar munkáit, különben engedélyeiket visszavonják. 2014 októberében Zunar három asszisztensét letartóztatták és bevitték a rendőrségre, amiért könyveit árulták. A Zunar weboldalát és online könyvesboltját kezelő webmestert szintén beidézték kihallgatásra. A Zunar könyveinek eladásáért felelős online fizetési felülettől kikérték a vevők listáját, akik könyvet vásároltak Zunar hivatalos weboldaláról (www.zunar.my).

Az első bírósági meghallgatásra július 7-én került sor, amelynek során ügyének tárgyalását szeptember 9-re halasztották. Az ügyet a Szövetségi Bíróság rendelkezése alapján napolták el, mert egy ettől független ügyben megkérdőjelezték a zendülés elleni törvény alkotmányosságát.

Háttér

Zunart az 1948-as zendülés elleni törvény alapján vádolták meg. A törvény még a gyarmati időkből származik, amely segítségével a nemzetbiztonság érdekeire, illetve a vallási és faji ellentétek lecsendesítésére hivatkozva elnyomhatták a véleménynyilvánítás szabadságát.

2013 óta a maláj hatóságok egyre gyakrabban nyúlnak e drákói törvényhez, az elnyomás egy hatékony eszközéhez. 2015 áprilisában a törvény módosításait elfogadta a parlament, kiterjesztve ezzel érvényességi körét az elektronikus médiára is, valamint óriási hatalommal ruházta fel a kormányt arra, hogy letartóztassa, bezárja, és keményen megbüntesse az őt kritizálókat.

A zendülés elleni törvényt arra is felhasználták, hogy újságírókat, akadémikusokat, politikai aktivistákat illetve jogászokat tartóztassanak le, hogy elhallgattassák a zúgolódó hangokat, hogy meggyengítsék az ellenzéki pártokat, illetve, hogy nyilvánosan megvitatható kérdések körét egy sor politikai és gazdasági kérdésre szorítsák.

Akiket a módosított zendülés elleni törvény értelmében bűnösnek találnak, minimum három év börtön elé néznek. A zendülés minősített eseteiben, amibe beletartozik a testi sértés, vagy a tulajdon megrongálása, az elítélt akár húsz év börtönt is kaphat. Az Amnesty International már korábban kifejezte aggodalmait a törvénnyel kapcsolatban, ami tettek széles skáláját kriminalizálja. A törvény nem áll összhangban a nemzetközi emberi jogokkal, és különösen sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, amit az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19., illetve Malajzia Alkotmányának 10. cikke is rögzít.

Az Anwar Ibrahim politikai okokból szodómiával megvádolt politikai ellenzéki vezető öt éves börtönbüntetését a Szövetségi Bíróság is helybenhagyta február 10-én. Először 2008-ban vádolták meg, de ebben az ügyben 2012-ben a Legfelsőbb Bíróság bizonyíték hiányában felmentette. A fellebbviteli bíróság aztán 2014 márciusában megsemmisítette a felmentő ítéletet, és öt év börtönre ítélte őt.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével .

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Najib Razak: miniszterelnök, Központi Kormányzati Adminisztrációs Hivatal

Követeljük:

• Ejtsék a Zunar ellen felhozott vádakat
  • Biztosítsa Zunar és munkatársai számára, hogy semmilyen formában nem korlátozzák, vagy zaklatják őket, mikor békésen élnek szólásszabadságukkal
  • Helyezzék hatályon kívül a zendülésről szóló törvényt, ami korlátozza a szólásszabadságot