Sürgős akció

Nemi erőszak és kínzás

Mexikó, Az akció indult: 2015/12/4

2012. július 10-én Yecenia Armenta elhagyta Culacán városában lévő otthonát, hogy kocsival kivigye nővérét és sógornőjét a reptérre. Útközben civil ruhás rendőrök megállították, mert elmondásuk szerint bejelentést kaptak egy lopott autóról. Yeceniát és rokonait külön rendőrautókba ültették, a nő fejére zsákot húztak és megbilincselték. A rendőrségen vallatni kezdték, közben folyamatosan verték, és azt követelték, ismerje el, hogy köze volt a férje meggyilkolásához. A férfit egy héttel korábban egy nyilvános helyen ölték meg. Yecenia tagadta a vádakat.

Legfrissebb hírek

6/92016

Négy év igazságtalanság után szabadon engedték Yecenia Armentát

Négy hosszú év igazságtalanságának vet véget Nyugat-Mexikóban a bíróság tegnapelőtti döntése, amely felmenti a vádak alól és szabadlábra helyezi Yecenia Armenta Gracianót, két gyermek édesanyját. Tovább

5/112016

Az ügyész emberöléssel vádolja Yeceniát

A sinaloai ügyész azt kéri a bíróságtól, hogy mondják ki bűnösnek a megkínzott nőt férje 2012-es megölésében. Tovább

A rendőrök, akiket később a sinaloai állami (Culacán Sinaloa állam fővárosa Észak-Mexikóban) nyomozócsoport tagjaiként azonosítottak, Yeceniát egy ismeretlen helyre vitték, ahol folyamatosan verték, nejlonzsákkal a fején fojtogatták. Ezt csak akkor hagyták abba, amikor elvesztette az eszméletét. Ismételten megfenyegették, sértegették és waterboardingnak vetették alá, vagyis a fejére rongyot terítettek, amire vizet öntöttek, így szimulálva a megfulladást. Ezt követően egy másik helyre vitték, ahol meztelenre vetkőztették, kezét hátul összebilincselték és egy szőnyegbe csavarták. Fejjel lefelé fellógatták, újra megverték, majd megerőszakolták – különböző tárgyakat dugtak a vaginájába és végbélnyílásába. Yecenia csak azután vallotta be, hogy köze volt férje meggyilkolásához, miután azzal fenyegették, hogy elmennek a gyerekeiért, megerőszakolják, majd megölik őket.

A rendőrök Yeceniát egy irodába vitték, ahol bilincsben és bekötött szemmel aláírta a „vallomását”, majd a közel 15 órai kínzás és rendőri brutalitás után ujjlenyomatot vettek tőle.

Csak órákkal a vallomás aláírása után vették hivatalosan őrizetbe. Később Yecenia átesett egy rutin orvosi vizsgálaton ugyanabban az irodában, ahol fogva tartották. A vizsgálat eredménye szerint Yeceniának nem voltak sérülései. Ezután előzetes letartóztatásba helyezték. Négy nappal letartóztatása után egy helyi emberi jogi bizottság munkatársai meglátogatták Yeceniát. Ők több látható zúzódást és sérülést vettek észre a nő testén. Két héttel később, július 25-én állt először bíróság elé, ahol eljárást indítottak ellene férje meggyilkolása miatt, majd áthelyezték egy helyi börtönbe.

2012 szeptemberében Yeceniát független orvosszakértők is megvizsgálták nemzetközi irányelveknek, így az ENSZ által is támogatott Isztambul Protokollnak megfelelően. A vizsgálat eredménye szerint „magasfokú egyezés” mutatható ki Yecenia sérülései és a kínzásról tett beszámolója között. 2013-ban két törvényszéki szakértő a Szövetségi Ügyészi Irodától ismét megvizsgálta a nőt. Vizsgálatuk nem talált kínzásra utaló jeleket. Vizsgálatuk a letartóztatásakor elvégzett megbízhatatlan orvosi vizsgálatokra épült.

2014 márciusában az IRCT (Kínzás Áldozatainak Nemzetközi Rehabilitációs és Kutató Tanácsa) két nemzetközi szinten is elismert orvosszakértője is megvizsgálta Yeceniát, és megállapították, hogy a sérülései alátámasztják a nő korábbi kínzásokról tett beszámolóját. 2015 januárjában a Nemzeti Emberi Jogi Bizottság levelet írt Sinaloa kormányának, amelyben megállapítják, hogy Yeceniát megkínozták, és a bűnös rendőrtisztek felelősségre vonására szólították fel a kormányt. Februárban Sinaloa Állami Főügyésze bejelentette, hogy nyomozást indítottak a kínzás ügyében. Áprilisban egy szövetségi bíró meghallgatta, majd a legfelsőbb bíróság elé terjesztette az ügyet. A legfelsőbb bíróság még nem nyilatkozott arról, hogy megvizsgálja-e az ügyet, vagy visszaküldi azt a sinaloai bíróságnak.

Yecenia börtönben marad a bírósági eljárás végéig. Kínzással kikényszerített vallomása mellett a vád képviselője három férfi őrizetben felvett vallomását mutatta fel, amelyek közvetve vagy közvetlenül utalnak Yecenia gyilkosságban való részvételére. Ezen vallomások egyike sem tekinthető közvetlen bizonyítéknak Yecenia ellen, és mind csupán hallomáson alapszik. Mindhárom férfi visszavonta vallomását a bíróság előtt, és kijelentették, hogy kényszerítették őket a vallomás aláírására, valamint, hogy kínzásnak vagy rossz bánásmódnak voltak kitéve. A Sinaloa állami Emberi Jogi Bizottság megvizsgálta a háromból két férfi ügyét, és megállapította, hogy önkényesen tartóztatták le őket, de nem vizsgálta ki a kínzással kapcsolatos állításaikat.

Minden eset

Köszönjük, hogy te is kiálltál az ügy mellett

SIKERÜLT: Ejtették a Yecenia elleni vádakat és végre szabadon engedték! Köszönjük mindenkinek, aki támogatta az ügyét.

"Hihetetlenül hálás vagyok azoknak az embereknek, akik végig velem voltak és támogattak. Az ő támogatásuk nélkül ez lehetetlen lett volna. Nagyra becsülöm, hogy másokért küzdenek, ennél szebb hivatás talán nem is lehet. Néha az igazság késik, de eljön!" - mondta Yecenia.

Következő követelésekkel küldtük el aláírásaitokat:

• Ejtsék a Yecenia ellen felhozott vádakat, és engedje szabadon a nőt a börtönből;
  • Teljes körűen, azonnali hatállyal és pártatlanul vizsgálják ki a rendőrök felelősségét Yecenia megkínzásában, ideértve a parancsnokok felelősségét is;
  • Sinaloa állam vezetése nyújtson jóvátételt a nőnek az általa elszenvedett kínzásokért a Sinaloa állami Emberi Jogi Bizottság ajánlásaival összhangban;
  • a Szövetségi Főügyész alaposan vizsgálja meg az igazságügyi orvosszakértők jelentéseit a kínzást elszenvedett áldozatok ügyében, és biztosítsa a szakértők független működését.

Petíció címzettje(i):

• Marco Antonio Higuera Gómez: állami főügyész, Sinaloa állam Főügyészi Hivatala