Sürgős akció

Nem terrorista: aktivista

Szaúd-Arábia, Az akció indult: 2015/12/4, A petíció aktív

Waleed Abu al-Khair egy ismert jogász és jogvédő. 2008-ban alapította meg az emberi jogok szaúd-arábiai helyzetét figyelemmel kísérő civilszervezetét, amely az emberi jogi jogsértéseket dokumentálja az országban. Számos, emberi jogaiban megsértett áldozat jogi képviseletét látta el, így néhányét azon 16 reformpárti aktivista közül is, akik 30 éves börtönbüntetésüket töltik, csak mert békésen kiálltak a jogaikért. Ügyfelei között megtalálható Raif Badawi is, a szaúdi online-aktivista, akit a Szaúd-Arábiai Liberálisok nevű weboldaláért, illetve az iszlám megsértésért tíz év börtönre, és ezer ostorcsapásra ítéltek.

Legfrissebb hírek

6/92016

Éhségsztrájkba kezdett Waleed Abu al-Khair

Június 7-én éhségsztrájkba kezdett a bebörtönzött szaúdi jogvédő és ügyvéd Waleed Abu al-Khair, így tiltakozva az ellen, hogy a börtön személyzete nem hajlandó számára megfelelő orvosi ellátás nyújtani és nem tesznek semmit az őt érő sorozatos zaklatások illetve bántalmazások ellen. Tovább

1/132016

Szaúd-Arábia: Samar Badawi letartóztatása az emberi jogok ellen intézett újabb támadás

Az ismert jogvédő Samar Badawi keddi letartóztatása a legújabb példa arra, hogyan hagyja Szaúd-Arábia tökéletesen figyelmen kívül a rá vonatkozó emberi jogi kötelezettségeket, és újabb bizonyítékkal szolgál arra is, hogy a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy elhallgattassák a békés ellenzékieket az országban – jelentette ki az Amnesty International. Tovább

2011 óta Waleed Abu al-Khairt rendszeresen zaklatták, megfigyelték, nem engedték külföldre utazni, illetve le is tartóztatták, és több alkalommal ki is hallgatták a szaúdi hatóságok, legalább két esetben pedig eljárást is indítottak ellene. 2014. április 15-i letartóztatása, vagyis ötödik, a rijádi Speciális Büntetőbíróság (SCC) előtti kihallgatása óta fogva tartják őt, büntetését a rijádi al-Malaz börtönben tölti.

Waleedot 2013. október 2-án tartóztatták le, amiért díváníjját, nem hivatalos gyűlést szervezett otthonában, hogy ott az egybegyűltek megtárgyalják a királyság emberi jogi problémáit és a reformok szükségességét. Néhány nappal később, óvadék ellenében elengedték.

2013. október 29-én a dzsiddai Büntetőbíróság három hónap börtönre ítélte őt a szaúdi bíróság kigúnyolása és megsértése miatt, valamint az ország jó hírnevének rontása miatt, amiért hamis információval látott el nemzetközi szervezeteket. 2014. február 6-án a mekkai Fellebbviteli Bíróság helybenhagyta az ítéletet.

Három héttel azelőtt, hogy a dzsiddai Büntetőbíróság meghozta ítéletét, az ügyészség lényegében azonos vádakat emelt ellene a Speciális Büntetőbíróságon, ami egy terrorista cselekményekkel foglalkozó bíróság. A bíróság mostanában durva büntetéseket szabott ki néhány, a szaúdi hatóságokat kritizáló személyre, illetve emberi jogi aktivistára. Ezt az ügyet egy 2014 februárjában hatályba lépett új, terrorizmus-ellenes törvény alapján indították.

Waleedot a Speciális Büntetőbíróság 2014. július 6-án 15 év börtönre ítélte (melyből öt felfüggesztett bűnei megbánására való tekintettel), 200 ezer szaúdi riál (kb. 53 ezer dollár) megfizetésére kötelezte, valamint 15 évre eltiltotta az országból való kiutazástól. A Speciális Büntetőbíróság az uralkodó iránti engedetlenség és legitimitása megkérdőjelezésének bűnében, a bíróság megsértésében, a bírák becsületességének megkérdőjelezésében, engedély nélküli szervezet létrehozásában, az állam jó hírnevének rontásában -mivel az ügyvéd nemzetközi szervezetekkel tartott kapcsolatot -, valamint a közrend aláásására alkalmas információ előkészítésében, tárolásában és továbbításában találta őt bűnösnek. A Speciális Büntetőbíróság fellebbviteli bírója 2015. január 12-én helybenhagyta a rá kiszabott ítéletet, és letöltendőre változtatta 15 éves büntetésének teljes időtartamát, amiért Abu al-Khair nem kért bocsánatot bűneiért.

Ő az első jogvédő, akit az új terrorizmus-ellenes törvény alapján helyeztek vád alá, és ítéltek el. Waleed Abu al-Khair nem volt hajlandó elismerni a Speciális Büntetőbíróság legitimitását; egy 2014. június 6-án, a bíróságon bemutatott levélben kijelentette, hogy ezt a konkrét bíróságot képtelennek látja arra, hogy igazságot szolgáltasson, valamint vitatja, hogy az ügyében ítélkező bíró pártatlan lenne.

A hatóságokkal folytatott jogi csatározásai során egy sor olyan váddal kellett szembe néznie, amelyeket azért hoztak fel ellene, mert békésen gyakorolta a véleménynyilvánítás, egyesülés és gyülekezés szabadságához való jogait, valamint mert aláírt egy, a szaúdi hatóságok keménykezűségét támadó petíciót amiatt, ahogy a 16 reformpártival szemben eljártak.

Alább egy részlet olvasható a Waleed illetve más aktivisták által aláírt petícióból, amit a 16 reformpárti ítélete után fogalmaztak meg, és amelyet későb felhasználtak Abu al-Khair ellen a bíróságon:

“A nemzet döbbenten áll azon elképesztően szigorú bírósági döntések fölött, melyeket a 16 reformpárti ügyében hoztak Dzsiddában, az igazságosság normáit nélkülöző eljárás végén ... a dzsiddai elítéltek nem érdemelnek ilyen igazságtalan büntetéseket."

A történések időrendben:

2007: Elvállalja Abdul Rahman al-Shummayri, a 16 reformpárti egyikének ügyét, és képviseli őt a bíróságon.

2009: Engedélyt kap az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy ügyvédként praktizáljon. Bár végül mégis eltiltják ettől, valamint felszólítják, hogy lépjen vissza bizonyos emberek (aktivisták és reformpártiak) védelmétől, ő ezt megtagadja.

2012. február: Megindítják ellene az első eljárást a dzsiddai Büntetőbíróságon egy bíró becsületességének megkérdőjelezése, valamint korrupcióval való megvádolása, az állam rossz hírének keltése és a szaúdi hatóságok megsértésének bűntetteiben.

2012. március: Megtiltják neki, hogy elutazzon az országból. Csupán néhány nappal azelőtt értesült a tilalomról, hogy elutazott volna egy hat hetes demokráciáról szóló rendezvényre az USA-ba; az Ügyészségi Nyomozóhivatal (BIP) beidézte őt, és közölték vele, hogy biztonsági megfontolásból nem utazhat külföldre.

2013. október 2.: Letartóztatják, miután a Bűnügyi Nyomozóhivatalnál (CID) feljelentik. Az Ügyészségi Nyomozóhivatalba szállítják, ahol az otthonában hetenként megtartott gyűlésről kérdezik. Azzal vádolják, hogy engedély nélküli fórumot vezetett reformpártiak számára azért, hogy destabilizálják az ország biztonságát és stabilitását. Arra kérik, hogy írásban tegyen ígéretet arra, hogy többé nem hívja össze a gyűlést, de ő erre nem hajlandó.

2013. október 4.: Óvadék ellenében szabadon engedik.

2013. október 6.: Megkezdődik a Speciális Büntetőbíróság előtti tárgyalás Rijádban, olyan vádakban, mint az uralkodó iránti engedetlenség, és legitimitásának megkérdőjelezése, a bíróság megsértése, a bírák becsületességének megkérdőjelezése, engedély nélküli szervezet létrehozása, az állam jó hírnevének rontása, valamint közrend megbontására alkalmas információ előkészítése, tárolása és továbbítása.

2013. október 29.: A dzsiddai Büntetőbíróság három hónap börtönre ítéli őt a szaúdi bíróság kigúnyolása és megsértése, valamint az ország jó hírnevének rontása miatt, amiért hamis információval látott el nemzetközi szervezeteket.

2014. február 6.: A mekkai Fellebbviteli Bíróság helybenhagyja a büntetését.

2014. február 10.: Újból letartóztatják az otthonában megtartott gyűlés miatt. Próbálják rávenni, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, amelyben megígéri, hogy többé nem tart ilyen gyűlést. Ellenáll, de másnap végül elengedik.

2014. április 15.: A Speciális Büntetőbíróság előtti ötödik meghallgatása alkalmával minden magyarázat nélkül börtönbe csukják. Először a rijádi al-Ha’ir börtönbe került, aztán egy sor büntetés-végrehajtási központba szállították át, most pedig ismét az al-Ha'irban tartják fogva.

2014. július 6.: A Speciális Büntetőbíróság 15 év börtönre ítéli (ebből öt felfüggesztett), 15 évre eltiltja az utazástól, valamint 200 ezer szaúd-arábiai riál (kb. 53 ezer amerikai dollár) megfizetésére kötelezi. Nem fellebbez.

2015. január 12.: Fellebbezés után büntetését helybenhagyja a Speciális Büntetőbíróság. A bíró ezúttal teljes mértékben letöltendően szabja ki a 15 év börtönt, amiért Waleed Abu al-Khair nem kért bocsánatot tetteiért.

Bánásmód a börtönben

Waleed Abu al-Khair a börtönben kínzásról és más rossz bánásmódról panaszkodott. Április 15-i letartóztatását követően néhány napra a rijádi Bűnügyi Nyomozóhivatal büntetés-végrehajtási központjába vitték, ahol magánzárkába tették, valamint megvonták tőle az alvási lehetőséget, és folyamatos, vakító fénynek tették ki őt. A rijádi al-Malaz börtönben elmondása szerint megverték, és egyéb rossz bánásmódban részesítették, főként amikor visszavitték oda a Brímán börtönből; ekkor a rossz életkörülményekről, és a gyenge ételről számolt be. Abu al-Khair diabéteszben szenved, ami miatt speciális kezelésre van szüksége, de ezt nem biztosították neki megfelelő módon.

Felesége, Szamar Badavi 2014. június 24-én adott életet a pár első gyermekének, Dzsúdnak. Abu al-Khair nem lehetett jelen a szülésnél, és csak a bírósági tárgyalások alkalmával találkozhatott a kislánnyal. Szamad és Dzsúd Dzsiddában élnek.

Háttér

Szaúd-Arábiában az államhatalom szinte teljes egészében a király és a királyi család kezében van. Az alkotmány a kormány intézményei és az államügyek feletti abszolút hatalommal ruházza fel a királyt, aki ezen hatalma segítségével hallgattatja el a más politikai véleményen levőket, és nyirbálja meg a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ország 27 millió lakosának nincsenek a kormánytól független politikai intézményei, politikai pártok és a szakszervezetek nem működhetnek.

2011 márciusa óta a szaúdi hatóságok töretlenül folytatják hadjáratukat az ellenzékieknek gondolt aktivisták ellen a biztonság ürügyén. Békés aktivistákkal számoltak le, akik reformokat akartak, valamint felléptek tüntetők ellen, akik az emberi jogsértések ellen tiltakoztak. Százakat vetettek börtönbe; voltak, akiket néhány napon belül szabadon engedtek, de sokan vannak, akik fogságban maradtak bármiféle vád, vagy tárgyalás nélkül.

A tüntetésekre még régebben kiadott tilalom sikeresen felszámolta a nyilvános véleménynyilvánítás számos legális formáját. A médiát szigorúan korlátozzák, és azok, akik ki merik nyilvánítani nemtetszésüket, letartóztatással és börtönnel néznek szembe, legyenek a rendszer kritikusai, bloggerek, aktivisták, vagy akár akadémikusok. Azokat, akik tüntetést próbálnak szervezni, vagy részt vesznek egyen, gyakran letartóztatják, a világtól elzárva tartják bármiféle vád nélkül, és nem engedik nekik, hogy bírósághoz forduljanak jogtalan fogvatartásuk miatt.

Az ország formálódó emberi jogi szervezeteit 2013-ra mind felszámolták, alapítóik pedig vagy börtönben vannak, vagy tisztességtelen eljárásoknak vetették őket alá, amelyeket koholt vádak alapján indítottak ellenük.

2012 és 2013 folyamán a hatóságok annak is megtalálták a módját, hogyan vessenek gátat az online aktivizmus és a közösségi média egyre növekvő szerepének azáltal, hogy vagy nyíltan betiltották, vagy a szaúdi titkosszolgálat ellenőrzése alá vonták az előlük egyébként zártan működő közösségi hálózatok alkalmazásait (pl. Skype, WhatsApp, Viber, Line). A weboldalak alapítóit, bloggereket, valamint online aktivistákat hamar megtalálták, és kikérdezték őket egy-egy hozzászólás vagy szó jelentéséről, jelentőségéről. Az emberi jogi aktivistáknak, az áldozatoknak, és családjaiknak megtiltották, hogy kapcsolatba lépjenek nemzetközi szervezetekkel, valamint meg kellett szüntetniük profiljukat a közösségi médiában, amelyen keresztül addig jelenteni tudták a jogsértéseket.

A király 2013 decemberében jóvá hagyott egy új terrorizmus-ellenes törvényt, amely 2014. február 1-én lépett hatályba. Ez a törvény rendkívül homályosan határozza meg a terrorizmus fogalmát, a Belügyminisztériumost széleskörű új jogosítványokkal ruházza fel, illetve törvényesít egy sor, a fogva tartottakkal szemben alkalmazott emberi jogi jogsértést. Valíd Abu al-Khair az egyik első emberi jogi jogvédő, akit e törvény alapján vádoltak meg és ítéltek el.

A Szaúd-Arábia-csoport számos esetben dokumentálta, hogy a hatóságok csupán azért vettek célba emberi jogi aktivistákat, mert gyakorolták a véleménynyilvánítás szabadságához való jogukat. Így történt a Szaúdi Polgári és Politikai Jogokért Egyesület (ACPRA) alapító tagjaival is, akiket bíróság elé állítottak és Twitter üzeneteik valamint a közösségi médiában tett megnyilvánulásaik alapján vádoltak meg olyasmikkel, mint az uralkodóhoz való hűtlenség, a nemzetbiztonság aláásása, valamint az állam jó hírnevének rontása.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Salman bin Abdul Aziz Al Saud: király, A Király Őfelségének Irodája

Követeljük:

• Biztosítsák, hogy Waleed Abu al-Khairt nem kínozzák meg, nem zaklatják és megkapja a szükséges orvosi ellátást
  • Azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon, hogy ismét együtt lehessen a családjával
  • Minden ellene felhozott vádat ejtsenek, az ítéletét pedig helyezzék hatályon kívül
  • Ne zaklassák, félemlítsék meg és tartóztassák le a Waleedhoz hasonló békés aktivistákat és jogvédőket