Sürgős akció

Törökország: elég volt a jogsértésekből

Törökország, Az akció indult: 2016/7/28, A petíció aktív

Törökországban nagyon komoly veszélybe kerültek az emberi jogok miután a kormány és a hatóságok a július 15-i puccskísérletet követő rendkívüli mértékű megtorlásokba kezdtek.

A kormánynak nem szabad átgázolnia az emberek jogain, még akkor sem, ha az országban félelem és bizonytalanság uralkodik. A puccskísérlet alatt elkövetett törvénytelenségeket ki kell vizsgálni, a tetteseket bíróság elé kell állítani. Eközben azonban nem felfüggeszteni, hanem továbbra is érvényesíteni kell az emberi jogokat az ország egész területén.

A rendkívüli állapot sem menti fel Törökországot a nemzetközi szerződésekben előírt kötelezettségei alól. Nem szabad, hogy megszűnjenek a nehezen kivívott szabadságjogok, mert ahol az emberi jogokat nem tartják tiszteletben, ott senki sincs biztonságban.

Írd alá a Sürgős Akciót és emlékeztesd Erdogan török elnököt, hogy a nehezen kivívott emberi jogokat nem söpörheti csak úgy félre még rendkívüli állapot idején sem!

A török hatóságok tiszteletben kell tartaniuk nyomozásaik során az emberi jogokat, szabadon kell engedniük azokat, akik ellen nincs bizonyítékuk, és biztosítaniuk kell a tisztességes tárgyalásokat

A kínzás tilalma alól nincs kibúvó, azt nem lehet felfüggeszteni vagy korlátozni. A kínzásokról szóló beszámolókat olyan független szakértőknek kell megvizsgálniuk, akik bemehetnek minden fogvatartási intézménybe és beszélhetnek minden fogollyal. A fogvatartottaknak lehetővé kell tenni, hogy kapcsolatba lépjenek az ügyvédjükkel és a hozzátartozóikkal.

A rendkívüli állapot nem lehet ürügy a békés kritika elhallgattatására vagy a széleskörű tisztogatásokra a civil társadalomban, a médiában, az igazságszolgáltatásban, az oktatásban és a társadalom egyéb szegmenseiben.

A kormány intézkedéseit kritizáló médiumok cenzúrája törvényellenes, még rendkívüli állapot idején is.

A munkavállalóknak továbbra is legyen joga megkérdőjelezni a felfüggesztésük vagy elbocsátásuk jogosságát egy igazságos és átlátható eljárás keretében.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Recep Tayyip Erdoğan: köztársasági elnök

Követeljük:

• tartsák tiszteletben nyomozásaik során az emberi jogokat, engedjék szabadon azokat, akik ellen nincs bizonyítékuk, és biztosítsák a tisztességes tárgyalásokat
  • a kínzásokról szóló beszámolók tisztázása érdekében engedjék, hogy független szakértők bemehessenek bármelyik a fogvatartásra szolgáló intézménybe és beszélhessenek a foglyokkal.
  • tegyék lehetővé, hogy a fogvatartottak kapcsolatba léphessenek az ügyvédjükkel és a hozzátartozóikkal
  • ne használják ürügyként a rendkívüli állapotot a békés kritika elhallgattatására vagy széleskörű tisztogatásokra a civil társadalomban, a médiában, az igazságszolgáltatásban, az oktatásban és a társadalom egyéb szegmenseiben
  • azonnal függesszék fel a média elleni jogellenes támadásokat
  • biztosítsák, hogy a munkavállalóknak továbbra is legyen joga megkérdőjelezni a felfüggesztésük vagy elbocsátásuk jogosságát egy igazságos és átlátható eljárás keretében