Sürgős akció

Több száz török civil szervezet munkáját függesztették fel

Törökország, Az akció indult: 2016/11/30, A petíció aktív

November 11-én a török belügyminisztérium önkényesen felfüggesztette 370 civil szervezet tevékényeségét. Az érintett szervezetek között nők és gyerekek jogait védő, szegényeket segítő és jogsértésekkel foglalkozó ügyvédi társaságok is megtalálhatóak. Ez az önkényes lépés sérti a gyülekezéshez és szabad véleménynyilvánításhoz való alapvető jogot, elrendelésük a szükségállapottal sem igazolható.

Legfrissebb hírek

12/62016

Több százezer kurdot űztek otthonaikból el a török hatóságok

Nagyjából fél millió embernek – köztük több tízezer, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított Sur városrészben élőnek – kellett elhagynia az otthonát a török hatóságok egy éve tartó brutális zaklatásai miatt. Az eljárás felveti a kollektív büntetés gyanúját. Tovább

November 11-én a török belügyminisztérium elrendelte 370, 39 régióban működő civil szervezet munkájának a felfüggesztését a szükségállapotot kihirdető törvény 11. cikkelyére hivatkozva, az “általános biztonság és közrend” érdekében. A kihirdetést követően több tucat szervezetet zártak be a helyi hatóságok bármilyen előzetes figyelmeztetés nélkül.

Az egyelőre 3 hónapra szóló felfüggesztéseket nem indokolták, a szervezetek pedig a bíróságnál sem tudnak fellebbezni a döntés ellen. A minisztérium célja a kritikus, a kormányétól eltérő vélemények felszámolása, ezért a július 15-i puccskísérlet illetve a szükségállapot elrendelése óta sorra zárják be az újságokat és más médiumokat, és vetik börtönbe az újságírókat, ellenzéki politikusokat és jogvédőket.

A felfüggesztett szervezetek között van két ügyvédekből álló szervezet is, a Progressive Lawyers’ Association (ÇHD) és az Association of Lawyers for Freedom (ÖHD), amelyek tagjai kínzás és más kegyetlen, embertelen bánásmódnak áldozatul esett embereket képviseltek. A Van Women’s Association (VAKAD) különböző szolgáltatásokat nyújtott a bajba jutott, családon belüli erőszak elől menekülő nők számára, de a gyerekek jogainak védelméért küzdő Agenda: Child Association (Gündem Çocuk) is fel kellett hagynia a tevékenységével. Egy másik felfüggesztett szervezet a Sarmaşık Association, amely adományokkal és oktatással segítette 32 000 ember – köztük belső menekültek - mindennapi életét és beilleszkedését dél-kelet törökországi Diyarbakirban. Jelentések szerint már legalább 70 szervezet munkáját állították le, de a 370 civil szervezetet megnevező teljes listát még nem tették közzé.

Az intézkedések, amelyek megakadályozzák a szervezeteket munkájuk végzésében, aránytalanok és felfüggesztésüket a szükségállapot sem indokolja. A lépés súlyosan sérti a Törökország által is ratifikált Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában rögzített véleménynyilvánításhoz és egyesüléshez való jogot.

Háttér

A belügyminisztérium által kiadott november 11-i közlemény szerint a 370 civil szervezet közül 153 kapcsolatban áll Fethullah Gülen terrorista szervezetével (FETO), 190 a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt és a Kurd Nemzeti Kongresszussal (PKK/KCK), 19 szervezet pedig a fegyveres, baloldali csoporthoz, a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Fronthoz (DHKP-C) kötődik, míg további 8 az Iszlám Állammal állhat kapcsolatban. A hatóság egyedileg egyik szervezet tevékénységének felfüggesztését sem indokolta, és nem biztosították a bíróság előtti fellebbezés lehetőségét sem számukra.

Az Amnesty Internationalnek nyilatkozott a Sarmaşık Association egyik képviselője: “A szervezetünk havonta 32 000 ember számára biztosít ételt. Ezek a családok olyan nyomorban élnek, hogy még az sem biztos, hogy az estét túlélik, nemhogy a következő 3 hónapot a segítségünk nélkül. A hatóságoknak elmondtuk, hogy az ellátmányaink veszélyben vannak őrizet nélkül a raktárépületben, és tájékoztatuk őket az általunk pártfogoltak kiszolgáltatott helyzetéről is. Ennek ellenére bezárták az irodánkat. Igyekszünk minden számunkra is elérhető jogi eszközt megismerni és bevetni a kegyetlen döntés ellen.”

Szintén nyilatkozott a Gündem Çocuk, gyermekvédelmi szervezet képviselője is: “November 11-én az ankarai hatóságok felfüggesztették a tevékenységünket 3 hónapra a szükségállapotot elrendelő törvény 11. cikkelyére hivatkozva. A helyzet, amiben találtuk magunkat mélyen elkeserítő azok számára akik egy, az emberi jogok tiszteletén alapuló világról álmodnak. Biztosak vagyunk benne, hogy a munkánk jobb világot teremt a gyermekek számára. A következő hetekben jogi lépéseket fogunk tenni, és szeretnénk nemzeti és nemzetközi szolidaritást kérni, hogy mindenki láthassa, hogyan is befolyásolja ez a döntés azoknak az embereket az életét, akiken segíteni próbálunk.”

Törökországnak a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának (PPJNE) 19. és az Emberi Jogok Európai Egyezményének (EJEE) 10. cikkének értelmében kötelessége biztosítani a véleménynyilvánítás szabadságát, amelynek részét képezi a lehetőség az információ keresésére, elérhetőségére és továbbadására is. Emellett az egyesüléshez való jognak is biztosítva kell lenni a PPJNE 22. és az EJEE 11. cikke alapján. Korlátozások e jogok gyakorlásának terén csak akkor léptethetőek életbe, ha azok valóban szükségesek és arányosak a nemzetbiztonság, közrend, közegészségügy, közerkölcs vagy mások jogainak védelme érdekében. Korlátozhatóak továbbá akkor is, ha azokkal visszaélve háborús uszítást vagy emberek elleni gyűlöletre uszítást követnének el.

A véleménynyilvánításhoz és egyesüéshez való jogok korlátozhatóak kivételes és átmeneti helyzetekben, de az Emberi Jogi Bizottság azt is kijelentette, hogy szükségállapot idején is csak annyira korlátozhatóak ezek a jogok, amennyit a kivételes helyzet feltétlen megkövetel. A nemzetközi jogi kötelezettség, hogy a korlátozások limitáltak maradjanak az arányosság elvét tükrözi, a korlátozás értelmében bevezetett intézkedéseknek pedig bizonyítottan szükségesnek kell lenniük az adott szituációban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Mr Süleyman Soylu: Belügyminiszter

Követeljük:

• - Szólítsd fel a hatóságokat, hogy töröljék el a civil szervezetek önkényes felfüggesztését;
  • - Szólítsd fel őket, hogy ne szüntessék be további civil szervezetek munkáját, és gondoskodjanak hatékony jogorvoslatról a szükségállapot idején hozott döntéseket a bíróság előtt megtámadók számára;
  • - Hívd fel a figyelmüket a véleménynyilvánításhoz és egyesüléshez való jog tiszteletben tartásának és védelmének a fontosságára;
  • - Szólítsd fel őket, hogy fejezzék be a kritikus véleményeket megfogalmazók elleni hadjáratot.