Sürgős akció

Halvaszülés=30 év börtön

El Salvador, Az akció indult: 2015/12/4, A petíció aktív

Teodora del Carmen Vásquez egy salvadori nő, akit 2008-ban harminc év börtönre ítéltek gyilkosság minősített bűntettében, miután munkahelyén halott gyereket hozott a világra. Eddig több, mint nyolc évet töltött börtönben. 2015 januárjában a Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy elutasították a kegyelmi kérelmét.

Legfrissebb hírek

7/132016

Akár 50 év börtön is járhat majd El Salvadorban az abortuszért

Az el salvadori ellenzéki Arena párt képviselői azzal a botrányos és az elemi emberi jogi kötelezettségekkel totálisan ellentétes javaslattal álltak elő, hogy az abortusszal vádolt nők maximális börtönbüntetésének felső határát 50 évre emeljék. Tovább

11/302015

El Salvador abortuszellenes törvénye gyerekeket és családokat ítél traumára és szegénységre

El Salvador szélsőségesen korlátozó abortuszellenes törvényt fogadott el, amelynek borzasztó hatása lehet sok-sok gyermek életére, hiszen édesanyjukat, akik elvetéltek vagy egyéb szülés közbeni komplikációt, traumát éltek át, azzal vádolják, hogy illegális abortuszon estek át, amelyért börtönbüntetésre ítélték őket. Az Amnesty International legújabb jelentése erről a szomorú helyzetről szól. Tovább

2007. július 13-án Teodora épp munkában volt, amikor hirtelen nagy fájdalmai lettek. Ekkor előleget kért a főnökétől a fizetéséből, hogy kórházba tudjon menni. A nap folyamán a fájdalom erősödött, ezért felhívta a mentőket, hogy segítséget kérjen, és hogy vigyék őt kórházba. Míg az érkezésükre várt, fájdalmai tovább fokozódtak. Úgy érezte, hogy ki kell mennie a mosdóba, ezért elindult, de útban odafelé elfolyt a magzatvize, és elesett a kivilágítatlan fürdőszobában. Teodora elvesztette az eszméletét, és nem volt magánál, amikor megszülte a halott gyereket. Amikor egy pillanatra magához tért, kiment a fürdőből anélkül, hogy látta volna a gyereket, majd ismét elájult.

Teodora egyik munkatársa hívta a rendőrséget, akik a kiérkezés után a helyszínen letartóztatták őt, gyilkosság gyanújával. Először megbilincselték, és csak azután vitték őt kórházba, ahol megkaphatta a sürgős ellátást, amire szüksége volt. Teodora erősen vérzett, és a kórházban ismételten elvesztette az eszméletét.

Tárgyalása végén – amit jelenlegi ügyvédei tisztességtelenként és ellentmondásosként jellemeztek – emberölés minősített esetében bűnösnek találva harminc év börtönre ítélték. El Salvadorban az elvetélt, vagy halott gyereket szülő nőket gyakran gyanúsítják meg abortusszal. Az abortusz minden körülmények között bűncselekménynek tekintendő, még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén is, de ha az anya életet veszélyben van, akkor is. Teodora ügyvédei elmondása szerint csupán bűnösségének gyanúja és vélelme alapján tartóztatták le, vizsgálták, és ítélték el a nőt.

Mivel El Salvador egy eldugott szegletéből, szegény családból származik, Teodora nem engedhette meg magának, hogy megfelelő jogi képviseletet fizessen meg. Van egy 11 éves fia, akire jelenleg a nő szülei vigyáznak. Anyagi nehézségei miatt Teodora anyjának nehézséget okoz, hogy meglátogassa lányát. Teodora fellebbezett, hogy ítéletét változtassák meg, és azonnal engedjék őt szabadon.

Háttér

El Salvadorban 1998-ban iktatták törvénybe az abortusz teljes tilalmát. Ennek értelmében bűncselekménynek számít, ha egy nő vagy lány abortuszt végeztet, de arra is büntetés vár, aki valamilyen módon hozzásegíti őt ehhez. A büntetések súlyosak lehetnek, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés várhat a nőkre, és az őket segítőkre egyaránt, az egészségügyi szakemberekre pedig még ennél is többet, 6-12 évet kaphatnak.

Az abortusz kriminalizálása szülte félelemmel és gyanúval teli légkör az orvosi titoktartás megszűnéséhez vezetett; a szülészeti problémákkal küzdő nők pedig a közkórházakban ki lettek téve az abortusz gyanújának. A helyzet a már meglévő nemi alapú diszkriminációt is tovább mélyítette, társadalmilag elfogadottá téve a terhességgel kapcsolatos problémákkal küzdő nők bűnözőkként való kezelését. A legszélsőségesebb esetekbeben, azokra a nőkre, akiket emberölés minősített vádjában találtak bűnösnek nőket akár 50 év börtön is várhat.

Egy helyi szervezet, a Polgári Csoport a Terápiás, Etikus, és Sérültek Abortuszának Dekriminalizálásáért (Agrupación Ciudadana) jelenleg 20 olyan nő ügyével foglalkozik, akik szüléssel kapcsolatos komplikációk miatt kerültek börtönbe. Néhány ezen nők közül már több, mint 10 éve van börtönben, legtöbbjüket, legalább 30 évre ítélték. Az összes nő szegénységben él, és sokuknak gondot jelent a hozzáférés megfelelő jogi védelemhez.

2014 áprilisában az Agrupación Ciudadana 17 nő érdekében nyújott be kegyelmi kérelmet a salvadori kongresszushoz. Bár a kongresszus kedvező elbírálást várt a Legfelsőbb Bíróságtól a kegyelmek jóváhagyására, azonban a legtöbb esetben a Bíróság nem így tett. Két nő kapott kegyelmet. A Legfelsőbb Bíróság a többi 15 kérelmet elutasította, kevés jogi lehetőséget hagyva így a nők számára. Egy lehetséges jogi megoldás az, hogy kérik büntetésük megváltoztatását, vagyis hogy kérik annak csökkentését. Az Agrupación Ciudadana jelenleg a büntetés csökkentésére vonatkozó kérelmeket készíti elő e 15 nőnek. Létezik legalább egy precedens arra, hogy hasonló körülmények között megadták valakinek a csökkentést: 2009-ben Isabel Cristina Quintanilla harminc éves, emberölés minősített esetében kapott büntetését lecsökkentették három évre. Isabel Cristina szintén elvetélt, de megvádolták, és emberölés minősített esetében elítélték.

Az Amnesty International el salvadori "Az én testem, az én jogaim" (My Body, My Rights) - kampány keretében az abortusz dekriminalizálására szólít fel, valamint követeli azon nők és lányok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, akiket abortusz, vetélés vagy más, terhességgel kapcsolatos komplikációk miatt börtönöztek be, beleértve azokat is, akiket emberölés, vagy emberölés minősített esete miatt ítéltek el. Ezen kívül követeli, hogy a nők férhessenek hozzá az abortuszhoz, legalább akkor, amikor a nő vagy lány élete veszélyben van, illetve nemi erőszak vagy vérfertőzés eseteiben, illetve amikor a magzatot súlyos vagy végzetes károsodást szenvedett.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Benito Antonio Lara Fernández: igazságügyi miniszter, Igazság- és Közbiztonságügyi Minisztérium

Követeljük:

• Tegyen meg mindent, hogy Tedora del Carmen Vásquezt szabadon engedjék
  • Tegyen meg mindent, hogy a többi, hasonló okok miatt fogva tartott nő is visszakapja szabadságát