Sürgős akció

Oroszország: Közösségi vezető és környezetvédő rács mögött

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2016/2/16, A petíció aktív

Szergei Nikiforovot, az evenki őslakosok helyi vezetőjét és környezetvédő aktivistát börtönbe zárták, mert tiltakozott egy Oroszország Távol-keleti részén fekvő aranybánya megnyitása ellen. Szergej Nikiforov lelkiismereti fogoly.

Szergej Nikiforov környezetvédő aktivista és az evenki őslakosok helyi vezetője egy az amuri régióban fekvő Ivanovka nevű faluban. 2015. szeptember 29-én a blagovescsenszki város bíróság 5 év börtönre és 16 millió rubel pénzbüntetésre (57 320 205 forint) ítélte vesztegetésért és csalásért. Nikiforov fellebbezett, amelynek köszönhetően büntetését december 8-án 4 évre és 3 millió rubelre (10 747 538 forint) csökkentették. A férfi büntetését egy börtöntelepen tölti.

A vádak egy óvoda felújításához kötődnek, amellyel Szergej Nikiforov még 2012-ben bízott meg egy céget. A feladat a helyi óvoda vízellátásának és fűtési rendszerének felújítása lett volna. Annak ellenére, hogy a kivitelezőt előre kifizették, a cég nem végezte el az elvállalt munkát, így 2013 szeptemberében Szergej Nikiforov két alkalommal is feljelentést tett csalás és vesztegetés gyanúja miatt a céggel szemben. A vádakat megalapozottnak találták, és arra kötelezték a céget, hogy fizesse vissza a pénzt. 2013 októberében azonban váratlanul a cég csalással és vesztegetéssel vádolta meg Nikiforovot. A férfi 2015 szeptemberéig házi őrizetbe került.

2015 júliusában a Petropavlovszk bányavállalat engedélyt kapott arra, hogy Ivanovka falu két kilométeres körzetén belül robbantással aranyat bányásszon. Az orosz szabályokat megszegve azonban nem egyeztettek a munkálatokról a helyi evenki közösséggel. A helyiek, a cég képviselői és az önkormányzat közötti megbeszélés nem vezetett eredményre, a cég azonban tovább folytatta a kitermelést. A cég korábban a régióban már több helyen nyitott bányát, és egészen addig jó kapcsolatokat ápolt az őslakosokkal.

Szeptember 10-én a helyiek a kitermelés felfüggesztését kérték, amíg el nem végeztetnek egy néprajzi és ökológiai vizsgálatot. Azt is egyértelművé tették, hogy minden törvényes eszközt be fognak vetni, hogy tiltakozzanak a bánya ellen. A tiltakozást a házi őrizetből Szergej Nikiforov vezette.

Több nyomós indokunk is van azt hinni, hogy Szergej Nikiforov tisztességtelen tárgyalást kapott, és az ellene folyó eljárással próbálták meg elhallgattatni a bányászat ellen tiltakozókat. 2013-as ügyét éppen akkor vették elő, amikor a falu lakói egyértelművé tették, hogy nem kérnek az aranybányából. Vallomását - amelyet később visszavont - még azelőtt vették fel, hogy ügyvédje ott tudott volna lenni a kihallgatáson. A bíróság nem vett figyelembe számos perdöntő bizonyítékot a védelem részéről, és elmulasztott fontos tanúkat meghallgatni. Nem vették figyelembe a férfi bankszámla kivonatait sem, amelyek bizonyították volna, hogy a vádiratban megjelölt napon nem fogadhatott el kenőpénzt Blagovescsenszkben, hiszen aznap Ekimcsanban, onnan 650 kilométerre intézte banki ügyeit. A bíróság nem foglalkozott azokkal a bizonyítékokkal sem, amelyek egyértelművé tették, hogy az állítólagos kenőpénz valójában az utazási költségei visszatérítése volt, amely ráadásul nem is a cégtől származtak. A vállalatot nem hallgatták meg az eljárásban tanúként, és nem emeltek vádat ellenük vesztegetés miatt.

Háttér

Szergej Nikiforov közössége elismert tagja, akinek irányítása alatt a falu növekedett és virágzott. Szergej alapított egy táncegyüttest is, amelynek célja az evenki hagyományok megőrzése és ápolása. Ironikus, hogy a Petropavlovszk vállalat többször támogatta a táncosok fellépését.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Nikolai Pilipchuk: Amur régió ügyésze

Követeljük:

• azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a lelkiismereti fogoly Szergej Nikiforovot
  • indítsanak azonnal független és pártatlan vizsgálatot a Nikiforov elleni vádakkal és a letartóztatásával kapcsolatban
  • emlékeztesd az orosz hatóságokat, hogy kötelességük megvédeni a jogvédőket, és biztosítaniuk kell, hogy tevékenységüket félelem nélkül végezhessék