Sürgős akció

Eltűnt szír család

Szíriai Arab Köztársaság, Az akció indult: 2015/12/4, A petíció aktív

Rania Alabbasit, férjét Abdulrahman Yasint és hat, 3 és 15 év közötti gyermeküket 2013 márciusában tartóztatták le a szír hatóságok. Azóta sem tudjuk, hol vannak.

Rania nővére, Naila Alabbasi ezt mesélte az Amnesty Internationalnek:

„Rania profi sakkozó, aki sok éven keresztül képviselte hazáját nemzetközi és regionális tornákon. Sokat tett a játék népszerűségéért Szíriában, Basel al-Assad (a jelenlegi elnök Bashar al-Assad idősebb bátyja) is kitüntette.

„Fogorvosként nagyon népszerű volt a páciensei és kollégái körében, mert életrevaló, őszinte és nagyon jó a szakmájában. Sikeres rendelőt vezetett, és mindig ingyen látta el azokat, akik nem tudtak fizetni a kezelésért.”

„Munkája és a gyerekek mellett aktív társadalmi életet élt, jutott ideje a barátaira, rokonaira és a szomszédaira is. A családja kedves, nagylelkű embernek ismeri, aki szívesen segít mindenkinek, aki rászorul.”

„Raniának és a családjának volt vízuma, amellyel akkor hagyhatták volna el az országot, amikor csak akarják, de a konfliktus kitörése után Rania a maradás mellett döntött. Úgy gondolta, hogy biztonságban vannak, mert soha nem vettek részt semmilyen politikai megmozdulásban és nem tartoztak egyetlen ellenzéki párthoz sem. Nem jártak tüntetésekre. Ezek alapján azt gondolta, nem eshet bántódásuk.”

A szír katonai hírszerzés tisztjei március 9-én látogattak el Rania Alabbasi Damaszkusz elővárosában, Mashroua Dummarban található házába, ahol – anélkül, hogy megmondták volna az okát - őrizetbe vették a férjét, Abdulrahman Yasint. Másnap visszatértek és lefoglalták a vagyontárgyaikat, dokumentumaikat és a családi autójukat.

Két nappal később már Raniáért és a gyerekeiért mentek. Azóta egyikükről sem hallott senki. A rokonok próbáltak valamit megtudni a sorsukról, de a szír hatóságok semmilyen információval nem szolgáltak arról, hogy mi történt velük, hol vannak vagy miért tartóztatták le őket.

Mióta 2011 februárjában Szíriában kitört a forradalom, a kormány ezrével tartóztatta le és börtönözte be önkényesen az ellenzékieknek tartott embereket, sokan közülük erőszakos eltüntetésnek estek áldozatul.

Sokan tűntek el: kétségbeesett családjuk nem tudja, hogy hol vannak vagy mi történt velük. Néhányan, akik erőszakos eltüntetés áldozatai lettek, több hónappal később előkerültek egy titkos börtönből, ahol – mint azt az Amnesty Internationalnek később elmesélték – megkínozták őket és válogatott kegyetlenkedéseknek voltak kitéve.

Háttér

Az erőszakos eltüntetések már Hafez al-Assad (Bashar al-Assad apja, 1971-től egészen 2000-ben bekövetkezett haláláig volt Szíria elnöke) uralma alatt is rendszeresen előforduló emberi jogsértésnek számítottak. Az Amnesty International a hetvenes évek vége óta dokumentálja ezeket az eseteket. Azonban 2011 óta a helyzet sokkal rosszabb lett.

Erőszakos eltüntetésről akkor beszélünk, ha valakit állami szerv vagy állami felhatalmazás, támogatás vagy hozzájárulás alapján eljáró személy megfosztanak a személyi szabadságától (letartóztatják, fogva tartják vagy elrabolják), majd letagadják, hogy az illető fogva tartanák, titkolják a hollétét, megfosztva ezzel a törvények nyújtotta védelemtől.

Az erőszakos eltüntetés a nemzetközi jog alapján bűncselekmény: tiltják a nemzetközi emberi jogi törvények és a nemzetközi humanitárius jog is. Sérti a személy jogát a biztonsághoz és méltósághoz, a humánus fogvatartási körülményekhez, a jogképességhez, a tisztességes tárgyaláshoz és családi élethez. A Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútuma alapján – amelyet Szíria is aláírt – az erőszakos eltüntetés emberiesség elleni bűncselekménynek számít, ha széleskörűen vagy szisztematikusan követik el a civil lakosság ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2014 februári 2139. számú határozata „elítéli az emberrablásokat, a személy erőszakos megszöktetését illetve elrablását és az erőszakos eltüntetéseket, és követeli, hogy azonnal vessenek ennek a gyakorlatnak véget.”

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Bashar al-Assad: elnök, Szíria ENSZ Állandó Képviselet, New York

Követeljük:

• Engedjék szabadon azonnal és feltételek nélkül Rania hat gyermekét;
  • Engedjék szabadon Raniát vagy emeljenek ellene vádat egy nemzetközileg is elismert bűncselekmény egy nemzetközi szabályok szerint lefolytatott, tisztességes tárgyalás keretében;
  • Fedjék fel Rania Alabbasi és gyermekei sorsát és tartózkodási helyét, biztosítsák számukra, hogy láthassák családjukat és ügyvédet fogadhassanak;
  • Biztosítsák, hogy Rania és gyermekei védve legyenek minden kínzástól és embertelen bánásmódtól, kapják meg a számukra szükséges orvosi ellátást;
  • Adjanak a független megfigyelők számára korlátlan hozzáférést minden emberhez, akiket megfosztottak szabadságuktól Szíriában