Az online petíció szövege Szólítsd fel a ukrán hatóságokat

Head of DNR
Aleksandr Zakharchenko
Donetsk
Ukraine

Tisztelt Aleksandr Zakharchenko,

Stanislav Aseev a DNR Állambiztonsági Minisztériuma általi jogellenes fogva tartása miatt fordulok Önhöz. Stanislav Aseev, újságíró 2017. június 2-án tűnt el, családja több héten át hiába kereste, amikor pedig a DNR hatóságaihoz fordultak tájékoztatásért, azok tagadták, hogy ismernék az újságíró hollétét. Június 16-án mégis megerősítették, hogy a minisztérium az újságírót kémkedésért őrizetbe vette. Ez a vád megalapozatlan.

Emellett elfogadhatatlan, hogy a DNR ellenőrzése alatt tartott területeken nem folytatható független újságírói tevékenység.

Továbbá, felhívom a figyelmét, hogy a nemzetközi humanitárius jog, mely a kelet ukrajnai konfliktusban részt vevő feleket egyaránt kötelezi, tiltja a civilek önkényes, bántalmazó és indokolatlanul hosszú fogva tartását.

Ezúton felszólítom, hogy haladéktalanul intézkedjen Stanislav Aseev szabadon bocsátásáról, illetve tegyék lehetővé, hogy Stanislav Aseev, és minden más újságíró szabadon folytathasson újságírói tevékenységet, ideértve a kelet ukrajnai konfliktussal érintett területekre történő belépést, illetve az onnan való kiutazást.

Tisztelettel,

Bezárás