Az online petíció szövege Szólítsd fel a csecsen ügyészséget

Prosecutor of the Chechen Republic
Sharpuddi Muaidovich Abdul-Kadyrov
Prosecutor’s Office of the Chechen Republic
Ul. Idrisova d. 42
Grozny, 36400
Chechen Republic Russian Federation

Tisztelt Ügyész úr,

A január 9-én letartóztatott csecsen jogvédő, Ojub Titiev ügyében írok önnek. Titievet véleményem szerint a hatóságok hamisan kábítószer birtoklással vádolják, a valódi céljuk, hogy megakadályozzák a férfit jogvédő munkájának teljesítésében. Titiev a Memorial nevű emberi jogi szervezet helyi vezetője, és az elmúlt hónapokban egy olyan ügyön dolgozott, amely során - a gyanú szerint - a rendőrség erőszakkal elrabolt 27 csecsent, majd egy éjszaka mindannyiukat agyonlőtte.

Ojub Titievvel szemben a rendőrség jogellenesen járt el, hiszen egyrészt nem tájékoztatta a fogva tartott hozzátartozóit a letartóztatásról, másrészt az órákra magánzárkába zárt jogvédőt abban is megakadályozták, hogy kapcsolatba lépjen a jogi képviselőjével. Az is felmerült, hogy esetleg a rendőrök helyezték el a kábítószert a jogvédő autójában.

Kérem, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon Titievet, és ejtsék az ellene felhozott koholt vádakat. Egy független vizsgálat derítse fel a letartóztatásának körülményeit, illetve hogy tényleg a rendőrök rejtették-e el a kábítószert az autójában, és ha igen, a felelősöket állítsák bíróság elé.

Tisztelettel:

Bezárás