Az online petíció szövege Szólítsd fel a görög hatóságokat

Prime Minister of the Hellenic Republic
Alexis Tsipras
Prime Minister's General Secretaria
15 Vasilisis Sofias Avenue
Athens 10674
Greece

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Egy szíriai menedékkérő ügyében írok Önnek, akit az EU-Törökország alku alapján vissza akarnak toloncolni Törökországba. A 21 éves férfi augusztus 4-én adta be menedékkérelmét a görög hatóságoknak, nem sokkal azután, hogy Törökországból Leszbosz szigetére érkezett. A menedékkérelmét arra hivatkozásul utasították el, hogy Törökország „biztonságos harmadik ország”. Fellebbezett a döntés ellen, a bíróság napokon belül dönt. Jelenleg rendőrségi őrizetben van Leszbosz szigetén.

A valóságban azonban Törökország jelenleg nem biztonságos a menekültek és menedékkérők számára, mert nem biztosít teljes körű menekültstátuszt a szíriaiaknak, és a legtöbb menedékkérő, menekült számára nem ad az állam semmilyen segítséget. A támogatás hiánya miatt nagyon sokan rettenetes körülmények között nyomorognak. Komoly aggodalmakra ad okot a Törökországba visszatérteket érő bánásmód is, különösen mivel a független megfigyelőket nem engedik be azokba a zárt táborokba, ahol őket tartják.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ezennel felszólítom a görög hatóságokat, hogy ne küldjék vissza a 21 éves menedékkérőt, kérelmét pedig érdemben bírálják el. Továbbá kérem, hogy függesszék fel a menedékkérők és menekültek visszaküldését Törökországba, ahol a menekültek számára nincs hozzáférés a teljes nemzetközi védelemhez.

Tisztelettel:

Bezárás