Az online petíció szövege Szólítsd fel az üzbég elnököt

President
Islam Karimov
Rezidentsia prezidenta
ul. Uzbekistanskaia 43
Tashkent 700163
Uzbekistan

Tisztelt Elnök Úr!

Muhammad Bekzhanov börtönben töltötte az elmúlt 16 évet, mivel elítélték egy olyan vallomás miatt, amelyet kínzással kényszerítettek ki belőle. Bekzhanovot megverték, fullasztásos módszerrel és áramütéssel kínozták. Az említett vádak közül azonban egyet sem vizsgáltak ki kellő gondossággal. A bíróság pedig továbbra is az ehhez hasonló „vallomásokra” alapozza döntéseit, még a hatályos büntetőeljárási törvény előírásai ellenére is.

Üzbegisztán több olyan nemzetközi emberi jogi egyezményt is aláírt, amely tiltja a kínzást, illetve a kínzással kikényszerített bizonyítékok bíróságokon történő felhasználását.

Megkérem, hogy mielőbb rendelkezzen a következőkről:

• Muhammad Bekzhanov szabadon bocsátásáról, mivel a folyamatos követelések ellenére még mindig nem vizsgálták ki az ügyet tisztességes eljárás keretein belül;

• a büntetőeljárási törvény kiegészítésének kezdeményezéséről, oly módon, hogy az tiltsa a kínzással történő vallatást, illetve a kínzással kikényszerített bizonyítékok bíróságokon történő felhasználását.

Tisztelettel:

Bezárás