Az online petíció szövege Szólítsd fel az orosz főügyészt

Prosecutor General of the Russian Federation
Yurii Yakovlevich Chaika
Prosecutor General’s Office
ul. B. Dmitrovka, d.15a
125993 Moscow GSP- 3
Russian Federation

Tisztelt Főügyész Úr!

Mirszobir Hamidkariev üzbég menedékkérőt 2014 júniusában Moszkvában elrabolták az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei. Egy napig ismeretlen helyen, a külvilágtól elzárva tartották fogva, zsákot húztak a fejére és rendszeresen verték. Másnap a moszkvai repülőtér kifutóján átadták üzbég biztonsági ügynököknek és erőszakkal visszavitték Üzbegisztánban, ahol az üzbég biztonsági erők két hónapon keresztül kínozták.

Mirszobir Hamidkarievet vérlázítóan tisztességtelen tárgyalás során „államellenes cselekmények” miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélték. Senkit sem vontak felelősségre a Mirszobir Hamidkarievet Oroszországban és Üzbegisztánban ért jogsértések miatt. Oroszország számos olyan emberi jogi egyezmény aláírója, amelyek tiltják bármely személy olyan helyre szállítását, ahol a kínzás veszélye fenyegeti őt.

Nyomatékosan kérem Önt, hogy kezelje az ügyet elsődleges fontosságúként és:

• indítson teljes körű, független és alapos nyomozást Mirszobir Hamidkariev elrablásával, az őt ért kínzással és kegyetlen, embertelen bánásmóddal és kiadatásával kapcsolatban, a felelősöket pedig állítsák bíróság elé;

• szólítsa fel az üzbég hatóságokat, hogy vagy biztosítsanak Mirszobir Hamidkariev számára egy új, tisztességes tárgyalást, vagy azonnali hatállyal engedjék szabadon.

Tisztelettel:

Bezárás