Az online petíció szövege Szólítsd fel a védelmi minisztert

Minister of Defence
Avigdor Liberman
Ministry of Defence
37 Kaplan Street Hakirya
Tel Aviv 61909
Israel

Tisztelt Miniszter úr!

A 24 éves palesztin Hasan Ghassan Ghaleb ügyében írok Önnek, aki egy a fogvatartottak jogait képviselő szervezetnek, az Addameernek dolgozik médiásként. Az izraeli hatóságok május elsején a Jordániát a megszállt palesztin területekkel összekötő Karameh határátkelőnél tartóztatták le. Innen a jeruzsálemi Moscobiyyah börtönbe szállították, majd hol itt, hol az észak-izraeli Negev kerületben található Ketziot börtönben vallatták 40 napon keresztül. Safadi arról számolt be az ügyvédjének, hogy a vallatás ideje alatt nem hagyták aludni és olyan testhelyzetekbe kényszerítették, amelyek elviselhetetlen igénybevételnek tették ki az izmait. Ez az eljárás sérti a nemzetközi jog kínzás és más kegyetlen, embertelen bánásmód tilalmára vonatkozó előírásait. Safadi 10 napon keresztül (május 12-22.) nem érintkezhetett az ügyvédjével sem.

Egy jeruzsálemi bíróság előtt a június 10-i meghallgatásán azzal vádolták Safadit, hogy „ellenséges” országba látogatott. 2500 új sékelben (650 dollár) határozta meg a bíróság az óvadékot. A határozat szerint az óvadék kifizetésének napján szabadlábra kellett volna helyezni Safadit. A szülei a pénz kifizetése után azonban hiába várakoztak a fiuk szabadon bocsátására, közölték velük, hogy Avigdor Lieberman védelmi miniszter aláírta a jogvédő hat hónapos adminisztratív célú fogva tartásáról szóló határozatot. A határozatot június 28-án a jeruzsálemi bíróság is helyben hagyta. Safadit a Ketziot börtönben tartják fogva.

Tisztelt Miniszter úr!

Határozottan felszólítom az izraeli hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a bíróság döntését, és a már kifizetett óvadék ellenében engedjék szabadon Hasan Ghassan Ghaleb Safadit, és biztosítsák számára a nemzetközi előírásoknak megfelelő, tisztességes tárgyalást. Arra is felszólítom őket, hogy vessenek véget a palesztin jogvédők folyamatos zaklatásának és megfélemlítésének Izraelben és a megszállt palesztin területeken.

Tisztelettel:

Bezárás