Az online petíció szövege Szólítsd fel a kínai hatóságokat

Party Secretary of the Xinjiang Uighur Autonomous Region
Chen Quanguo
479 Zhongshan Lu
Wulumuqi Shi, Xinjiang
People’s Republic of China

Tisztelt Pártfőtitkár Úr!

Guligeina Tashimaimaiti ügyében írok Önnek, akinek eltűnését 2017 december vége óta homály fedi. Guligeina Tashimaimaitit, a malajziai Műszaki Egyetem ujgur PhD hallgatóját utoljára 2017. december 26-án egyik barátja látta a malajziai Senai Nemzetközi Repülőtéren. A lány aggódott szüleiért, ezért látogatott haza a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található szülővárosába.

Az Amnesty International által megszerzett információk és a média közleményei szerint a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élőket súlyosan fenyegeti az önkényes bebörtönzés veszélye, amennyiben a tengerentúli rokonaikkal tartják a kapcsolatot. Az elmúlt évek során számos büntetés-végrehajtási intézményt létesítettek és az is ismert, hogy az ujgurok és más kisebbségi csoportok folyamatosan emberi jogsértést tapasztalnak. Az önkényes bebörtönzések és az embertelen bánásmód alkalmazása súlyos veszélyt jelent az ujgurok és más kisebbségi csoportok számára.

Az Amnesty International információi szerint Guligeina Tashimaimaitit a hatóságok tartják fogva. Az Amnesty International azzal a kéréssel fordul Önhöz, hogy engedjék szabadon Guligeina Tashimaimaitit, és ejtsenek minden ellene felhozott vádat, amennyiben nincs elegendő hiteles és döntő bizonyíték arra, hogy egy nemzetközileg is elismert bűntényt követett el. Kérem továbbá, biztosítsák, hogy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élők kapcsolatba léphessenek családjukkal és más ismerőseikkel, beleértve külföldön élő családtagjaikat is, a nemzetközi emberi jogi törvényekkel ellentétes beavatkozás nélkül

Tisztelettel:

Bezárás