Az online petíció szövege Szólítsd fel a hatóságokat

Chairman
Aleksandr Ivanovich Bastrykin
Investigation Committee of the Russian Federation
Tekhnicheskii pereulok, dom 2
105005 Moscow
Russian Federation

Tisztelt Elnök úr!

Azért írok Önnek, mert a csecsen parlament elnöke, Magomed Daudov megfenyegette Grigorij Svedovot, a Kaukázusi Csomó ismert újságíróját.

Magomed Daudov egy összecsomozótt nyelvű kutyáról készült képet tett fel az Instagramjára “Kaukázusi Csomó?” képaláírással. A kutyához a Sved nevet írta, illetve azt, hogy “ahelyett, hogy hasznos munkáját végezné” “a más fajtájú kutyák közötti harcokba avatkozik”, és “különösen a kaukázusi pásztorkutya jelent rá veszélyt”. Javaslata szerint Sved nyelvét normál méretűre kellene vágni, a fogait pedig el kell távolítani.

Felszólítom, hogy folytassanak le egy gyors, hatékony és független vizsgálatot a Grigorij Svedov elleni fenyegetés kapcsán, amely az orosz büntető törvénykönyv 144. szakasza szerint bűncselekmény (“az újságírók jogszerű munkájának akadályozása”) illetve kérem, hogy ítéljék el a lehető leghatározottabban Magomed Daudov fenyegetését, és biztosítsák, hogy Grigorij Svedovnak nem esik bántódása. Arra is emlékeztetném, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján Oroszországnak kötelessége garantálni a véleménynyilvánítás szabadságát, és megvédenie az újságírókat a fenyegetésektől és támadásoktól.

Tisztelettel:

Bezárás