×

Az online petíció szövege Szólítsd Obama elnököt, hogy adjon kegyelmet Edward Snowdennek

President
Barack Obama
The White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington, DC 20500
USA

Tisztelt Elnök úr!

Amikor Edward Snowden 2013-ban amerikai hírszerzési dokumentumokat szivárogtatott ki, tettét az motiválta, hogy meggyőződése szerint kormányának, polgártársainak és a világnak szembe kell néznie az igazsággal.

Az igazság pedig az, hogy kormányok tömegesen hallgatják le az állampolgáraikat, lehallgatják a privát beszélgetéseinket, olvassák az emailjeiket, gyűjtik a cellainformációkat, a böngészési előzményeket és még sok más adatot.

Azzal, hogy Edward Snowden a világ elé tárta a dolumentumokat, egy világméretű vitát robbantott ki, amellyel hozzárájárult jogszabályok megváltoztatásáshoz és a magánéletünk hatékonyabb védelméhez. 40 év után először az Egyesült Államoknak törvényben kellett korlátoznia a tömeges megfigyeléseket, az olyan techvállalatok pedig mint az Apple és a WhatsApp egyre többet tesznek, hogy megvédjék a személyes adatainkat.

Ezek nem történtek volna meg Edward Snowden nélkül. A korábbi amerikai főügyész, Eric Holder is elismerte, hogy Snowden a “köz szolgálatában cselekedett”. Még Ön is Elnök úr azt mondta, hogy a megfigyelésről zajló vita “erősebbé tesz minket”.

Edward Snowden mégis évtizedekig tartó börtönbüntetéssel néz szembe, mert a szabályok szerint a köz érdekében végzett leleplezése ugyanolyan bűn, mintha titkokat adott volna el az Egyesült Államok ellenségeinek.

Biztos vagyok abban, hogy a történelem emlékezni fog az Edward Snowdennek köszönhető változásokra. De nem kell megvárnunk a történelem ítéletét.

Obama elnök, megkérem, hogy adjon kegyelmet Edward Snowdennek, aki kizárólag a köz érdekében cselekedett, amikor leleplezte a kormány titkos tömeges megfigyeléseit.

Tisztelettel:

Bezárás