×

Az online petíció szövege Szólítsd fel a görög igazságügyi minisztert, hogy hatékonyan lépjen fel a gyűlölet-bűncselekmények ellen!

Minister of Justice, Transparency and Human Rights
Nikos Paraskevopoulos
Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
96 Mesogeion Avenue
115 27 Athens
Greece

Tisztelt Miniszter Úr!

Egy meleg pár, Kostas és Zabi ügyében írok Önnek, akiket 2014. augusztus 23-án brutálisan megvertek. Kostas, a görög származású művészeti tanár és partnere Zabi, a pakisztáni építőipari munkás egy padon üldögélt Athén belvárosának egyik terén, amikor egy fiatalokból álló, fekete inget viselő 12-15 fős csoport megtámadta őket. A támadók több mint tíz percen keresztül ütötték és rúgták a két férfit, majd ráborítottak egy szemetest Kostas fejére, a lábát pedig három helyen eltörték, amelynek következtében azonnali sebészeti beavatkozásra, majd több hónapon át tartó rehabilitációra volt szüksége. Sajnos nem ez volt az egyetlen eset, hogy támadás érte őket. Kostas beszámolója szerint ez rendszeresen előfordul velük és az ismerőseikkel. A mai napig nincsenek gyanúsítottak, így egyetlen elkövetőt sem büntettek meg.

A gyűlölet-bűncselekmények nem számítanak újdonságnak Görögországban. A Colour Youth elnevezésű görög civil szervezet szerint 2015-ben aggasztó mértékben emelkedik a valós vagy vélt szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló erőszakos támadások száma. A helyzeten tovább ront, hogy az azonos nemű párok kapcsolatának törvényi elismerése még mindig várat magára Görögországban. Ez súlyos hatással van több ezer ember életére, akiknek jogait nem ismerik el, és akiket napi szintű hátrányos megkülönböztetés ér.

Felszólítom a görög hatóságokat, tegyenek meg minden szükséges intézkedést és biztosítsák az LMBTI csoporthoz tartozók, migránsok és valamennyi görögországi gyűlölet-bűncselekménynek áldozatul eső ember számára az őket megillető jogokat, továbbá azt, hogy zaklatás és erőszak nélkül élhessenek. Követelem minden előítéletes indítékkal elkövetett bűncselekmény – beleértve a valós vagy vélt szexuális irányultságon, valamint nemi identitáson alapuló bűncselekmények – teljes körű és hatékony kivizsgálását, valamint minden szükséges lépés megtételét a bűncselekmény hátterében álló indíték leleplezésére.

Továbbá kérem, hogy biztosítsa a 7100/4/3 számú rendőrségi iránymutatás végrehajtását, amely kötelezi a rendőröket, hogy vegyék figyelembe a rasszista motivációt a nyomozás során. Tegyenek meg mindent, hogy az iránymutatást összhangba hozzák a Büntető Törvénykönyv 81. (A) szakaszában részletezett védett tulajdonságokkal, köztük a szexuális orientációval és a nemi identitással.

Végezetül, kérem, biztosítsa az előítéletes indíték figyelembe vételét a gyűlölet-bűncselekmények elkövetői elleni vádemelés és ítélethozatal során, továbbá biztosítsa a házasságkötés lehetőségét az azonos nemű párok számára.

Tisztelettel:

Bezárás