Sürgős akció

Veszélyben egy terhes tízéves lány élete

Paraguay, Az akció indult: 2015/5/6, A petíció aktív

Egy terhes tízéves lány élete van veszélyben, aki azért esett teherbe, mert a nevelőapja megerőszakolta. Az egészségügyi kockázatok és a lány édesanyjának kérelme ellenére a biztonságos terhességmegszakítás lehetősége nem biztosított számára.

Legfrissebb hírek

8/132015

A 11 éves nemi erőszakot túlélő lány megszülte gyermekét, Paraguay pedig fenntartja drákói abortuszellenes törvényét

A jelentések szerint a 11 éves lány, aki azután esett teherbe, hogy állítólag a nevelőapja többször megerőszakolta, megszülte gyermekét. A hírek tragikus emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy Paraguaynak sürgősen el kell törölnie a drákói abortuszellenes törvényét - mondta az Amnesty International. Tovább

Egy tízéves kislány érkezett édesanyjával a paraguayi fővárosban, Asunciónban található Trinidadi Terhesgondozó és Gyermek Kórházba április 21-én, hasfájásra panaszkodva. A vizsgálatok kimutatták, hogy 21 hetes terhes. A lányt a nevelőapja erőszakolta meg.

A kórház igazgatója nyilvánosan kijelentette, hogy a lány egészsége és élete veszélyben van, függetlenül attól, hogy jelenleg az állapota stabil. Pár nappal később a szakminisztérium utasítást adott, hogy a lányt szállítsák át egy másik kórházba megfigyelésre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakemberek is egyetértenek abban, hogy egy ilyen terhesség nagyon magas kockázatokkal jár, és különösen veszélyezteti a még fejletlen lány szervezetét és életét. Így minden, a terhességgel kapcsolatos szolgáltatás igénybevételét - beleértve a terhesség megszakításának lehetőségét is - biztosítani kell a számára.

A lány édesanyja április 28-án hivatalos kérelmet nyújtott be a kórház vezetőségének, kérve lánya terhességégének megszakítását. Azonban semmi jel nem utal arra, hogy a kórház egyáltalán számításba venné az abortusz elvégzésének lehetőségét, sőt a legutóbbi információk alapján a lányt áthelyezik egy fiatal anyák részére kialakított központba.

A Paraguayban hatályban lévő jogszabályok alapján az abortusz engedélyezett, ha a terhes nő vagy lány élete veszélyben van, vagyis a lánynak joga van a beavatkozáshoz. A Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény alapján mindig a gyermek érdekeit kell elsődlegesen szem előtt tartani, az államok kötelesek ilyen esetekben a terhességmegszakításhoz való hozzáférés lehetőségét biztosítani a számukra.

Háttér

Paraguayban a terhességmegszakítás csak akkor engedélyezett, ha egy nő vagy lány életét a terhesség veszélyezteti. Minden más esetben az abortusz tilos, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak, vérfertőzés következménye vagy ha a magzat súlyos rendellenességekkel fejlődik. Ezek a terhességmegszakításra vonatkozó szigorú szabályok sértik a nemzetközi jogot.

A Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága 2015 márciusában felszólította Paraguayt, hogy vizsgálja felül és módosítsa a jogszabályokat, hogy azok összhangban legyenek az emberi jogokkal, így az egészséghez és az élethez való joggal is.

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) által nem régen közzétett adatok alapján a terhességhez kapcsolódó halálozások 2,13 %-a 10-14 éves lányokhoz köthető Paraguayban. Naponta átlagosan 2 gyermek születik 10-14 éves lányanyáktól.

A Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény 3. cikke kimondja, hogy „ A szociális védelem köz- és magánintézményei, a bíróságok, a közigazgatási hatóságok és a törvényhozó szervek minden gyermeket érintő döntésükben a gyermek mindenek felett álló érdekét veszik figyelembe elsősorban.” Ennek megfelelően az Egyezmény kötelezi az államokat, így köztük Paraguayt is, hogy legalább akkor biztosítsák az abortusz lehetőségét a lányok számára, ha az egészségük és életük veszélyben van vagy a terhesség vérfertőzés, nemi erőszak következménye.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az államok részére kiadott Biztonságos abortusz: gyakorlati és eljárási útmutató az egészségügyi rendszerekhez (Safe Abortion: technical and policy guidance for health systems (2012) ) című dokumentuma kimondja, hogy a terhességmegszakításra és a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályoknak a nők és lányok életét és emberi jogait védenie kell. Nem szabad olyan helyzetbe hozni őket, hogy illegális és nem biztonságos terhességmegszakítási módszerekhez folyamodjanak. Kiemelt figyelmet kell továbbá fordítani a fiatal lányokra, különösen a nemi erőszak áldozataira.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Dr. Antonio Barrios: Egészségügyi és Népjóléti Miniszter, Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium

Követeljük:

• Biztosítsák, hogy a szakértői testület átfogóan értékeli a lány esetét, és maximálisan figyelembe veszi emberi jogait, elsősorban az élethez, egészséghez, testi és lelki integritásához való jogát;
  • A paraguayi hatóságok azonnal biztosítsák az abortusz elvégzésének lehetőségét, és mentsék meg a lány életét, aki azért esett teherbe, mert a nevelőapja megerőszakolta;
  • Sürgősen folytassanak le egy független és pártatlan eljárást a nemi erőszak ügyében, és vonják felelősségre a felelősöket.