Sürgős akció

Szíriai menekültet akarnak visszatoloncolni Törökországba

Görögország, Az akció indult: 2016/10/5, A petíció aktív

Egy Noori nevű szíriai menekültet fenyeget jelenleg a veszély, hogy visszaküldik Görögországból Törökországba az EU-Törökország alku alapján. A menedékkérelmét arra hivatkozásul utasították el, hogy Törökország „biztonságos harmadik ország”. Fellebbezett a döntés ellen, a bíróság napokon belül dönt. Jelenleg rendőrségi őrizetben van Leszbosz szigetén.

Noori (nevét megváltoztattuk) egy 21 éves szíriai menekült, akit, miután menedékkérelmét elfogadhatatlannak találták, vissza akarnak toloncolni Törökországba. Az ügyvédje beadványában arra kérte a görög bíróságokat, hogy helyezzék hatályon kívül a döntést. Noori jelenleg Leszbosz szigetén egy rendőrségi fogdában van.

Szeptember 14-én az Államtanács, Görögország legmagasabb szintű közigazgatási bírósága, átmenetileg felfüggesztette a kitoloncolást, amíg nem döntenek az azt elrendelő határozatról. Napokon belül megszülethet a döntés. Ha Noorit visszatoloncolják, ő lesz az első menedékkérő, akit az EU-Törökország alku márciusi hatályba lépése óta erőszakkal küldenek vissza.

Noori augusztus 4-én adta be menedékkérelmét a görög hatóságoknak, nem sokkal azután, hogy Törökországból Leszbosz szigetére ért. A március 18-án aláírt EU-Törökország alku teszi lehetővé, hogy Görögország menedékkérőket és menekülteket küldjön vissza Törökországba. Noori menedékkérelmét első és másodfokon is elfogadhatatlannak találták, mert a hatóságok szerint számára Törökország „biztonságos harmadik ország”. A valóságban azonban Törökország jelenleg nem biztonságos a menekültek és menedékkérők számára, mert nem biztosít teljes körű menekültstátuszt a szíriaiaknak, és a legtöbb menedékkérő, menekült számára nem ad az állam semmilyen segítséget. A támogatás hiánya miatt nagyon sokan rettenetes körülmények között nyomorognak. Komoly aggodalmakra ad okot a Törökországba visszatérteket érő bánásmód is, különösen mivel a független megfigyelőket nem engedik be azokba a zárt táborokba, ahol őket tartják.

Háttér

A 21 éves Noorinak nyolc testvére van, ő a legidősebb. Ápolónak tanult egészen addig, amíg tanulmányait nem kellett a háború miatt abbahagynia. 2016. június 9-én menekült el Szíriából, és csak negyedszerre sikerült átlépnie a török határt. Elmondása szerint az első két alkalommal mielőtt visszaküldték volna Szíriába, a török rendőrök letartóztatták, a török hadsereg tagjai pedig megverték. Harmadszorra a csoportot, akikkel menekült fegyveresek támadták meg, és 11 embert megöltek. Negyedik alkalommal sikerült átjutnia a határon, másfél hónapot maradt az országban. Noorinak nincs rokona Törökországban, azért jött Görögországba, hogy tovább mehessen a rokonaihoz. Törökországban kétszer is csempészek és tolvajok támadtak rá.

Július 28-án ért partot Görögországban, augusztus 4-én nyújtotta be a menedékkérelmét. Szeptember 9-én tudta meg, hogy a menekültügyi hatóság elsőfokú döntése ellen benyújtott fellebbezését elutasították. A fellebbviteli tanács egyetértett a korábbi döntéssel miszerint Törökország „biztonságos harmadik ország”. Azzal érveltek, hogy a Törökország által nyújtott védelem megfelel a Genfi Egyezmény előírásainak, és az ország tiszteletben tartja a visszaküldés tilalma (non-refoulement) elvét, amely alapján senkit sem lehet olyan helyre visszaküldeni, ahol üldözés, kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy halálbüntetés áldozata lenne. Ezért elutasították, hogy a menedékkérelmet érdemben bírálják el, és helyben hagyták Noori visszatoloncolását Törökországba.

Ez az Amnesty International által dokumentált harmadik eset, amikor a menedékkérelmet arra a téves feltevésre hivatkozva nyilvánítják elfogadhatatlannak, hogy Törökország „biztonságos harmadik ország” a menekültek számára. J.B. és M.F. két másik szíriai, akiknek kérelmét a fellebbviteli tanács elfogadhatatlannak találta, őket egyelőre még nem küldték vissza Törökországba.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben vagy Twitteren továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Alekszisz Ciprasz: miniszterelnök, Miniszterelnöki Hivatal

Követeljük:

• ne küldjék vissza Noorit, menedékkérelmét pedig érdemben bírálják el;
  • függesszék fel a menedékkérők és menekültek visszaküldését Törökországba, ahol a menekültek számára nincs hozzáférés a teljes nemzetközi védelemhez.