Sürgős akció

Meg kell védeni a nők jogaiért küzdő aktivistákat

Ukrajna, Az akció indult: 2018/4/5, A petíció aktív

Ukrajna-szerte érte erőszak a Nemzetközi Nőnap alkalmából felvonuló békés tüntetőket március 8-án. Szélsőséges csoportok fizikailag bántalmazták, később pedig meg is fenyegették a demonstráción résztvevő nőjogi aktivistákat. A helyi rendőrség azt mondja, hogy nem tudnak védelmet nyújtani a szélsőségesekkel szemben.

Március 8-án, az Ukrajna nyugati részén fekvő Ungváron körülbelül egy tíz fős csoport vonult békésen a nők egyenjogúságáért a Nemzetközi Nőnap alkalmából. A felvonulás során négy nő és két férfi, akik a Karpatszka Szics (KSZ) nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai vörös festékkel öntötték le a résztvevőket. A megtámadottak közt volt Koval Vitalina, a női- és LMBTQ jogokért küzdő aktivista és a rendezvény egyik szervezője. Vitalinát jelenleg égési sérülésekkel kezelik, amiket a szemébe jutott festéktől szenvedett el. A rendőrség őrizetbe vette a támadókat, közülük hármat garázdaság és gyűlölet-bűncselekmény vádjával, azonban pár órán belül kiengedték őket.

Március 12-én, a Karpatszka Szics nevű szervezet, (a továbbiakban KSZ) tagjai egy kávézóban körbevettek és fizikailag bántalmaztak egy Alekszandr Peresoják nevű férfit, aki részt vett a felvonuláson. Az incidens után a szervezet egy fényképet tett közzé a Facebook oldalán, amelyen 18 elmosódott arcú férfi szerepelt fekete öltözékben, közülük páran náci karlendítés közben láthatóak. A képen a következő szöveg szerepelt: „A nacionalista csoportok egyike, aki rendet tesz a városban és móresre tanítja az erkölcstelen és méltósággal nem rendelkezőket, kik az állam illetve bűnözők parancsait hajtják végre”.

Március 13-án egy helyi aktivista, Iván Danatszkó bement a rendőrségre és panaszt tett a március 17-ére szervezett szélsőjobboldali demonstráció ellen, hivatkozva a szervezet által használt náci jelképekre, amelyek nyilvánosság előtti használatát az ukrán jogszabályok is tiltanak. Iván közzétett egy fotót is a panaszról, ezt követően 3 órával később a KSZ tagjai a nyílt utcán megtámadták Ungváron. Ugyanezen a napon, Iván Djulayt is megtámadták és megverték,, aki szintén részt vett a nőnapi tüntetésen.

Mivela rendőrség kudarcot vallott és nem tudta megvédeni a március 8-i felvonuláson résztvevőket a szélsőjobboldali támadásoktól, az LMBTQ mozgalom tagjai és más helyi aktivisták újabb atrocitásoktól tartanak. . Nyilvánosan szót emeltek a közösségi médiában a helyi rendőrség tétlensége miatt, akiknek kötelessége lenne biztosítani az emberek véleménynyilvánításhoz, gyülekezéshez és egyesüléséhez való jogának békés gyakorlását.

Háttér

2017-ben és 2018-ban egyre gyakoribbá váltak Ukrajna területén a szélsőjobboldali csoportok által elkövetett erőszakos támadások. 2017-ben több, a nők és az LMBTQ közösség jogait támogató eseményt rohantak le Kijevben, Lvivben, Zaporizzsja és más városokban, félbeszakítva így a rendezvényeket, némely esetben fizikai sérüléseket is okozva a résztvevőknek. Az ukrán rendőrség nem reagált megfelelően az incidensekre, és csak ritkán vette őrizetbe a támadókat. Azoban ezekben az esetekben is csak garázdasággal vádolták meg őket, és hamarosan szabadon is engedték a támadókat.

A múlt hónapban Ukrajna több részén is felvonulásokat szerveztek a Nemzetközi Nők Napja alkalmából. Szélsőségesekmegtámadták az esemény résztvevőit Kijevben, Lvivben és Ungváron. Lvivben, a támadók téglákat dobáltak egy aktivistákkal teli villamosra, ami épp távozott a rendezvényről, de mivel arról videofelvétel nem készült, ami bizonyítékként szolgált volna, senkit nem tartóztattak le. Még aznap a rendezvény résztvevői közül egy másik ember szenvedett koponyasérülést azért, mert szélsőjobboldali aktivisták megverték az otthonától nem messze.

A Kijevben tartott nőnapi felvonulást is megzavarták,, itt festékkel szórták le a résztvevőket, de ebben az esetben nemhogy az elkövetőket, hanem a rendezvény szervezőinek egyikét, Olena Sevcsenkótvették őrizetbe „a közrend megsértése és engedély nélküli tüntetés szervezése” vádjával. Március 12-én ez ügyben meghallgatást tartottak a kijevi bíróságon, amit el kellett napolni, miután húsz férfi erőszakkal fenyegette meg Sevcsenkót és üdvédjét, Okszana Guzt, akiknek egy magánbiztonság szolgálat embereit kellett kihívniuk ahhoz, hogy el tudják hagyni a helyiséget.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Roman Stefanyshyn: rendőrfőkapitány

Követeljük:

• hogy azonnal intézkedjenek és hatékonyan, pártatlanul vizsgálják ki a női aktivisták elleni támadásokat és vonják felelősségre a tetteseket
  • biztosítsák a biztonságos körülményeket az ungvári lakosok számára a gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogaik gyakorlásának idején, és biztosítsanak védelmetaz aktivisták számára, különösen a nők és az LMBTQ tagjai körében