Sürgős akció

Kínzás újságírásért

Üzbegisztán, Az akció indult: 2015/12/4, A petíció aktív

1999-ben az üzbég biztonsági erők megkínozták az újságíró Muhammad Bekzhanovot. Gumibottal verték, valamint fullasztásos vallatással és áramütéssel kínozták. Így próbálták rákényszeríteni, hogy beismerő vallomást tegyen „államellenes” bűncselekményekben való részvételéről. Később a bíróságon felhasználták ellene ezt a „vallomást” és 15 év börtönre ítélték. 2012 februárjában esedékes lett volna a szabadulása, azonban büntetését további 4 év 8 hónappal meghosszabbították a börtönszabályzat megsértése miatt.

Legfrissebb hírek

5/32016

A nemzetközi sajtószabadság napja: újságírókat támadnak meg, csak mert a munkájukat végzik

A nemzetközi sajtószabadság napján az Amnesty International kilenc olyan esetet emel ki, amely során a világ különböző tájain újságírókat zaklattak, fenyegettek meg, zártak el és kínoztak meg azért, hogy brutális eszközökkel hallgattassák el a szólásszabadságot. Tovább

10/22015

Üzbegisztán: világszerte több mint 140 ezer ember követeli Muhammad Bekzhanov üzbég újságíró szabadon bocsátását

Muhammad Bekzhanov hatvanegyedik születésnapjának alkalmából az Amnesty International több mint 140 ezer támogatója szólította fel Üzbegisztán elnökét az újságíró azonnali szabadon bocsátására. Bekzhanov a világ egyik leghosszabb ideje fogvatartott újságírója. Tovább

1993-ban Muhammad Bekzhanov, a betiltott Erk ellenzéki lap főszerkesztője elmenekült Üzbegisztánból, mivel a hatóságok megfélemlítették, zaklatták és üldözték az újsággal kapcsolatos tevékenységeiért.

1999. február 16-án a taskenti robbantásokban legalább 13-an életüket vesztették, több mint százan pedig megsebesültek. A történtek után az üzbég biztonsági erők több száz feltételezett összeesküvőt őrizetbe vettek, többek között független iszlám gyülekezeti tagokat, valamint a betiltott politikai ellenzéki pártok tagjait, támogatóit, illetve családtagjaikat. A taskenti robbantásokat követően, 1999. március 18-án Muhammad Bekzhanovot erőszakkal visszahurcolták Ukrajnából Üzbegisztánba. 1999. április végéig magánzárkában tartották fogva.

Az 1999 augusztusában folytatott tárgyalás során Muhammad Bekzhanov öt vádlott társával közösen kiadott egy nyilatkozatot, azt állítva, hogy előzetes letartóztatásuk során megkínozták és kényszerítették őket arra, hogy beismerjék azokat a koholt vádakat, melyek mind őt, mind pedig az Erk száműzött vezetőjét, Muhammad Salih-t összefüggésbe hozták az 1999 februári robbantásokkal. Bekzhanov többek között azt állította, hogy gumibottal verték, illetve fullasztásos módszerrel és áramütéssel kínozták őket. Vallomása után a bíró mindössze 40 percet adott a védelemnek. A bíróság figyelmen kívül hagyta Bekzhanov kínzással kapcsolatos állításait és arra a vallomásra alapozta az ítéletet, amelyet a biztonsági erők kényszerítettek ki belőle. 1999. augusztus 18-án végül a bíróság 15 év börtönbüntetésre ítélte a férfit az 1999. februári robbantásokban való közreműködése miatt.

2012 februárjában közel 13 évnyi fogság után végre szabadulhatott volna, januárban azonban a kasani városi bíróság – mely közvetlen közelében található annak a börtönnek, ahol büntetését töltötte – 4 év 8 hónappal meghosszabbította a férfi büntetését a börtönszabályzat megsértése miatt. A családtagok beszámolói alapján Muhammad Bekzhanov elmondta a bíróságon, hogy 13 év alatt egyetlen szabályt sem sértett meg, továbbá hangoztatta, furcsa lett volna, ha épp szabadulása előtt pár héttel tett volna ilyesmit. 2012 márciusában a fellebbviteli bíróság jóváhagyta az új ítéletet.

Muhammad Bekzhanov a világ egyik leghosszabb ideje bebörtönzött újságírója. Családja elmondása szerint az elmúlt években jelentősen romlott a férfi egészségi állapota.

Annak ellenére, hogy az évek során Muhammad Bekzhanov, ügyvédje és családja már számos panaszt benyújtott az illetékes hatóságokhoz, egyetlen kínzással kapcsolatos vádat sem vizsgáltak ki kellő gondossággal.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnevezésű nemzetközi újságíró-szervezet 2013-ban Muhammad Bekzhanovnak ítélte oda a Nemzetközi Sajtószabadság-díjat.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Islam Karimov: elnök, Elnöki Hivatal

Követeljük:

• Engedjék szabadon Muhhamad Bekhzanovot, miután 15 éve mellőzik a tisztességes bírósági tárgyalás megtartását;
  • pártatlanul, hatékonyan és teljes körűen vizsgálják ki a férfit ért kínzásokat;
  • minden olyan rendőrt vagy más hivatalos személyt, aki felelős a Muhhamad Bekhzanov megkínzásáért, állítsanak bíróság elé.