Sürgős akció

Börtönben a jogvédő szervezet alapítója

Szaúd-Arábia, Az akció indult: 2015/2/11

Mohammed Saleh al-Bajady, üzletember és emberi jogi aktivista, az egyik alapítója a a 2009 októberében létrejött Szaúdi Polgári és Politikai Jogok Egyesülete (közismert rövidítése: ACPRA) nevű jogvédő civil szervezetnek. Azt követően tartóztatták le 2011. március 21-én, hogy elment egy tüntetésre a fővárosban, Rijádban található belügyminisztérium elé. Azóta mind a fogva tartását, mind pedig a bírósági tárgyalását súlyos jogsértések jellemezték, komoly aggodalmakat ébresztve az egészségügyi állapota miatt.

Legfrissebb hírek

6/102016

Kiszabadult a szaúdi jogvédő Mohammed al-Bajady

Június 7-én kiszabadult rijádi börtönéből Mohammed al-Bajady szaúd-arábiai jogvédő és aktivista. Büntetését már tavaly novemberben kitöltötte, de még hónapokat kellett eltöltenie egy rehabilitációs központban. Tovább

8/132013

Egy hetet családjával tölthetett Mohammed

Mohammed al-Bajady számára megengedték, hogy augusztus 6-án meglátogathassa családját és a Ramadán végét velük töltse. Tovább

8/62013

10 hónap után meglátogathatta a családja

Végre meglátogathatta családja Mohammed al-Bajady-t. Tovább

Mohammed al-Bajady-t a Qasim tartománybeli, Rijádtól északra található Buraydah városában tartóztatták le 2011. március 21-én délután. Egyenruhás rendőrök és maszkot viselő civil ruhás emberek - akik feltehetően a belügyminisztérium belső biztonsági szervezetének, az Általános Nyomozó Irodának voltak a tagjai – a házához vitték, ahol a helyi források szerint könyveket, dokumentumokat és egy laptopot is lefoglaltak. Ezt követően elvitték az irodájához, ahol további könyveket, iratokat és számítógépeket foglaltak le. A razzia során a biztonsági szolgálat emberei filmet készítettek a lakása és irodája belsejéről is.

Fogva tartásának ideje alatt, aminek nagy részét a Rijádban található al-Ha'ir börtönben töltötte A férfi ügyvédeinek megtagadták, hogy kapcsolatba lépjenek vele, továbbá azt mondták nekik, hogy nem ismerik el a jogukat arra, hogy képviseljék őt a bírósági tárgyaláson. Nem engedték meg számukra azt sem, hogy a 2011 augusztusában kezdődő meghallgatásokon részt vegyenek, leszámítva, hogy órákon keresztül állhattak a bíróság előtt. Azon a tárgyaláson, ahol az ítéletét is kihirdették, egyenruhás rendőrök és a kormányzati szervként működő Nemzeti Emberi Jogi Bizottság egy tagja is jelen volt. Azonban sem a családtagjaival, sem pedig a jogi képviselőivel nem közölték, hogy hol lesz az ítélethirdetés.

Bár sem a vádiratot, sem pedig az ítéletet nem hozták nyilvánosságra, az Amnesty International megbízható információkat kapott arról, hogy a 2012. április 10-én a rijádi Specializált Büntető Bíróság - amit a terrorizmussal és biztonsággal kapcsolatos ügyek elbírálása érdekében hoztak létre – al-Bajady-t négy év börtönbüntetésre, annak letöltését követően pedig további 5 év utazási tilalomra ítélték. Azért találták bűnösnek, mert részt vett egy jogvédő szervezet megalapításában, megsértette az állam jó hírét a sajtóban, a politikai okokból fogvatartottak családjait arra biztatta, hogy tartsanak demonstrációkat és összejöveteleket, vitatta a bíróságok függetlenségét valamint tiltott könyvek voltak a birtokában.

Mohammed al-Bajady 2012. március 11-én és 2012 szeptemberében éhségsztrájkot tartott, hogy így tiltakozzon az önkényes letartóztatása, a tisztességtelen eljárás és a börtönkörülmények miatt. Az éhségsztrájk során megtagadták tőle azt a jogát, hogy láthassa a családját, amit csupán 2011. október 8. után, a letartóztatását követően hét hónappal engedélyeztek számára. Börtönből származó megbízható értesülések azt támasztják alá, hogy az ellenkezése ellenére 2012. március 20-án a börtönkórházban arra kényszerítették, hogy egyen.

Szaúd-Arábiából származó beszámolók azt alátámasztani látszanak, hogy a egészségi állapota több alkalommal súlyosan megromlott, így például amikor 2012. április 7-én megtagadta, hogy igyon, amelynek eredményeként több alkalommal is eszméletét vesztette. Egészen addig volt rendszertelen telefonkapcsolata a családjával, amíg 2012. szeptember 19-én azért hívta fel őket, hogy közölje, hogy éhségsztrájkba kezd. A családja azóta nem hallott felőle. Az ACPRA 2012 novemberében sürgős közlemény adott ki, amely több olyan beszámolót is tartalmazott ami al-Bajady egészségi állapotának súlyos megromlásáról számolt be. Figyelemmel arra, hogy nehéz vele kapcsolatot létesíteni, nincs pontos információ sem az egészségi állapotáról, sem pedig arról, hogy milyen orvosi ellátásban részesül.

Azt követően, hogy a vád nélkül fogvatartottak ügyében a családtagok 2012 októberében demonstrációkat tartottak - azt követelve, hogy vagy engedjék őket szabadon, vagy kezdődjenek meg a bírósági tárgyalások az ügyeikben -, a belügyminisztérium 2012. október 11-én kiadott egy közleményt, hogy tisztázza azoknak az ügyét, akiket szerintük arra hasznának fel a tiltakozók, hogy „viszályt szítsanak”. Ebben a minisztérium nyilvánosságra hozta 10 olyan ember nevét, aki ellen folyt, vagy még mindig folyamatban van eljárás „deviáns csoportokkal” való kapcsolataik miatt. Mohammed al-Bajady is szerepelt ezen a listán, ami azt állította róla, hogy négy év börtönre ítélték külföldi szervezetekkel való kommunikáció miatt, melynek célja az volt, hogy „olyan cselekményeket hajtson vége, melyek aláássák az állambiztonságot”. Ugyanebben a nyilatkozatában a belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy bárki, aki részt vesz a demonstrációkon, bírósági eljárást kockáztat, valamint számíthat arra, hogy a biztonsági szolgálat tagjai „kemény fellépést” fognak tanúsítani vele szemben.

Mohammed al-Bajady ügyvédje, Fowzan al-Harbi – az ACPRA egy másik alapítója és jelenlegi alelnöke –, számára annak ellenére nem engedték megy, hogy kapcsolatba léphessen védencével, hogy folyamatosan nyújtja be a kérelmeket annak érdekében, hogy találkozhasson vele.

Fowzan al-Harbi 2013. január 6-án találkozott Szaúd-Arábia legfőbb ügyészével, hogy engedélyt kérjen al-Bajady meglátogatására. Megpróbált átadni a legfőbb ügyésznek egy írásos kérelmet a látogatás érdekében, valamint egy hivatalos panaszt ügyfele fogva tartásának körülményeiről. Azonban a legfőbb ügyész visszautasította a panasz átvételét és azt mondta az ügyvédnek, hogy követni fogja a a fejleményeket, azonban az ügyben azóta sem történt semmi változás.

Fowzan al-Harbi 2013. március 24-én ismét beadott egy írásos kérelmet azért, hogy találkozhasson az al-Ha’ir börtön igazgatójával, ahol tudomásunk szerint al-Bajadyt is fogva tartják. Még mind a napig nem biztosították számára, hogy meglátogathassa ügyfelét, de még írásbeli választ sem kapott a beadványaival kapcsolatban. Mindezekből úgy tűnik, hogy Mohammed al-Bajady fogv atartásának körülményeit titokban kívánják tartani, ami azt jelenheti, hogy kínzásnak és más kegyetlen bánásmódnak lehet kitéve.

Minden eset

Köszönjük, hogy te is kiálltál az ügy mellett

Mohammed al-Bajady 2016. június 7-én 4 év után végre kiszabadult a börtönből.

Következő követelésekkel küldtük el aláírásaitokat:

• Kegyelmezzenek meg Mohammed al-Bajady-nak, és intézkedjenek azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátásáról;
  • A hatóságok óvadék ellenében helyezzék szabadlábra Mohammed al-Bajady-t;
  • Ügyét annak újratárgyalása érdekében tegyék át egy rendes bíróságra, ahol megengedik számára, hogy védelmét egy általa választott ügyvéd láthassa el;
  • Gondoskodjanak arról, hogy fogva tartása során ne legyen kitéve kínzásnak és más megalázó bánásmódnak;
  • Biztosítsanak számára minden olyan orvosi ellátást, amire csak szüksége lehet, valamint ne alkalmazzanak vele szembe büntetést azért, mert éhségsztrájkot folytat;
  • Biztosítsák, hogy közvetlen és rendszeres kapcsolatban állhasson családjával és az általa választott ügyvéddel;
  • Hagyjanak fel a jogvédők letartóztatásával, fogva tartásukkal, vagy zaklatásuk és megfélemlítésük más módjával, például a Specializált Büntetőbíróság elé állításukkal;
  • Tegyék lehetővé jogvédő szervezetek alapítását és felállítását, és vessenek véget annak, hogy embereket azért tartóztatnak le és ítélnek el, mert a szabad véleménynyilvánításhoz, az egyesüléshez és a gyülekezéshez való jogukat gyakorolják.

Petíció címzettje(i):

• Salman bin Abdul Aziz Al Saud: Király és Miniszterelnök, A Király Őfelségének Irodája