Sürgős akció

Oroszország: vizsgálják ki a menedékkérő filmproducer elrablását

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2016/5/2, A petíció aktív

Mirszobir Hamidkariev, a fiatal filmproducer Oroszországban élt menedékkérőként, egészen addig amíg fényes nappal elrabolták és visszaküldték Üzbegisztánba, ahol megkínozták.

Legfrissebb hírek

4/212016

Az orosz hatóságok hazájukban kínzással fenyegetett több száz menedékkérőt és migránst küldenek vissza erőszakkal Üzbegisztánba

Több száz üzbég menedékkérőt, menekültet és migráns munkást raboltak el és vittek vissza erőszakkal Oroszországból Üzbegisztánba, ahol megkínozhatják őket – áll az Amnesty International ma közzétett jelentésében. Tovább

Két évvel ezelőtt egy meleg nyári estén az akkor 35 éves Mirszobir Hamidkariev egy moszkvai gyógyszertár előtt ült egy taxiban. A feleségét várta, aki gyógyszerért ment hét hónapos fiúk számára. Mirszobir az elmúlt három és fél évben Oroszországban élt, miután az üldöztetés veszélye miatt elmenekült Üzbegisztánból.

Hirtelen két férfi szállt be Mirszobir taxijába, akik a sofőrt arra kényszerítették, hogy hajtson el. Mikor végül megálltak, a két férfi – orosz titkosszolgálati ügynökök – Mirszobirt egy pincehelyiségbe vitte, zsákot húztak a fejére és egész nap verték. Másnap a reptérre vitték, ahol üzbég ügynökök várták a kifutón. Repülővel visszavitték Üzbegisztánba. A családja két hétig semmit nem tudott a hollétéről.

Az üzbég biztonsági erők tisztjei két hónapig kínozták Mirszobirt. Addig verték – kitörték a fogait és eltörték a bordáit – amíg „vallomást” nem tett, aminek alapján nyolc év börtönbüntetést kapott "államellenes" bűncselekményekért. Egy távoli büntetőtáborba küldték, ahol most is fogva tartják. Soha nem volt lehetősége panaszt tenni az elrablása miatt.

Mirszobir tárgyalása tisztességtelen volt, megkínzását követően pedig nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást. Az orosz hatóságok nem vizsgálták ki az elrablását.

Nem ő az egyetlen üzbég menedékkérő, akit Oroszországban elraboltak és az üzbég hatóságok kezére juttattak, akik megkínozták és bántalmazták őket – több tucatnyian vannak még hozzá hasonló helyzetben.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével weben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Yurii Yakovlevich Chaika: legfőbb ügyész, A Legfőbb Ügyész Hivatala

Követeljük:

• indítson teljes körű, független és alapos nyomozást Mirszobir Hamidkariev elrablásával, az őt ért kínzással és kegyetlen, embertelen bánásmóddal és kiadatásával kapcsolatban, a felelősöket pedig állítsák bíróság elé;
  • szólítsa fel az üzbég hatóságokat, hogy vagy biztosítsanak Mirszobir Hamidkariev számára egy új, tisztességes tárgyalást, vagy azonnali hatállyal engedjék el.