Sürgős akció

Ausztria: meg kell akadályozni a menekültügyi törvények módosítását

Ausztria, Az akció indult: 2016/5/2

Április 27-én az osztrák parlament olyan módosítást fogadott el a menekültügyi törvényhez, amely lehetővé tenné, hogy a határról visszafordítsák azokat, akik az erőszak elől menekülnek el az országukból. A módosítást a szövetségi elnöknek még alá kell írnia: ő tehát az, aki megállíthatja az új szabályok életbelépését.

Az osztrák parlament most megszavazott törvénymódosítása a közrend és a közbiztonság fenntartására hivatkozva lehetővé teszi, hogy a kormány az Ausztriába érkező menekülteket nemzetbiztonsági kockázatként kezelje, és elutasítsa a beadott menekültkérelmeiket.

Az új törvény értelmében a rendőrségnek és a határőrségnek joga van ahhoz, hogy megakadályozza bárki belépését az országba - köztük azokét is, akik menekültkérelmet akarnak beadni -, és hivatalos, írásos indoklás nélkül letartóztasson, fogva tartson, visszafordítson vagy erőszakkal kitoloncoljon bárkit. A menedékkérők nem fogják tudni így megtámadni sem a döntést, ez pedig megfosztja őket a hatékony jogorvoslathoz fűződő joguktól.

Ahhoz, hogy a módosítás - amely ellentétes az uniós és nemzetközi törvényekkel - életbe lépjen, a szövetségi elnöknek is alá kell még azt írnia. Ha a módosítás átmegy, Ausztriának lesz az egyik legszigorúbb menekültügyi törvénye, amely megfosztja a menedékkérőket a tisztességes és hatékony menekülteljáráshoz való hozzáféréstől.

Háttér

Ausztriában 2015-ben majdnem 90 ezer menekültkérelmet adtak be, több százezren pedig csak áthaladtak az országon. Az ide érkező menekültek száma azonban jelentősen csökkent a balkáni útvonal március 8-ai lezárása óta.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a tervezett törvénymódosítás mindenképpen negatív hatással lesz azokra, akik Ausztriában keresnek menedéket, ez pedig nem összeegyeztethető a nemzetközi menekültügyi és emberi jogi egyezményekkel.

Ha az osztrák szövetségi elnök aláírja a módosítást, az új intézkedéseket egy parlamenttel egyetértésben meghozott kormányrendelet alapján lehetne végrehajtani. A különleges intézkedések csak addig lennének érvényben, amíg határellenőrzést folytatnak a belső schengeni határokon.

Minden eset

Köszönjük, hogy te is kiálltál az ügy mellett

2016. május 20-án a leköszönő osztrák szövetségi elnök Heinz Fischer aláírta a menedékjogról szóló törvény módosításait, amelyek hatályba is léptek már aznap vagy június 1-én. Az új különleges intézkedések lehetőséget adnak arra, hogy a menekülő embereket nemzetbiztonsági fenyegetésként kezeljék és menedékkérelmeiket már a határon elutasítsák. Ezek az intézkedések egyelőre még nem valósultak meg: az életbe lépésükhöz egy külön rendelet kell, amelyet még nem nyújtott be a kormány. Ha benyújtják, a témáért felelős parlamenti bizottságnak még jóvá kell azt hagynia. Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és cselekedni fogunk, amint szükség lesz rá.

Következő követelésekkel küldtük el aláírásaitokat:

• ne írja alá a menekültügyi törvény április 27-én elfogadott módosításait, mert az több ezer menekültet és menedékkérőt foszt meg a nemzetközi védelemhez való hozzáféréstől;
  • emlékeztesd, hogy az elfogadott módosítás sérti Ausztria nemzetközi és európai uniós jog szerinti menekültügyi kötelezettségeit.

Petíció címzettje(i):

• Dr. Heinz Fischer: szövetségi elnök, A Szövetségi Elnök Hivatala