Halálbüntetés Japánban a 42 éve halálsoron élő férfinak

Japán, Az akció indult: 2014/6/12

Okunishi Masaru 42 éve a halálsoron él, arra várva, hogy végrehajtsák a halálos ítéletét. 1961-ben megmérgezett öt nőt, legalábbis többnapos rendőri kihallgatás után ezt vallotta. A kihallgatása alatt nem kapott jogi képviseletet, és elmondása szerint kikényszerítették belőle a vallomást.

Legfrissebb hírek

10/52015

Igazság megtagadva: 46 év halálsoron eltöltött idő után meghalt a japán fogoly

Az Amnesty Iternational nyilatkozata szerint a börtönben vasárnap meghalt japán férfi esete – aki 46 éven keresztül várt kivégzésére, miután egy kierőszakolt vallomás alapján elítélték – minden hasonló ügy felülvizsgálatára sürget. Tovább

1/162015

Ismét nemet mondott a bíróság az újratárgyalásra

Elutasította nagoyai bíróság a 88 éves Okunishi Masaru perének az újratárgyalására irányuló kérelmet. A férfi 1972 óta van a halálsoron. Tovább

6/92014

Az ügyvédek panasszal éltek a kérelem elutasítása miatt

Okunishi Masaru ügyvédei panasszal éltek a nyolcadik újratárgyalási kérelem elutasítása miatt. Tovább

Az első bírósági tárgyalás alatt visszavonta a, feltehetőleg, kierőszakolt vallomását. A bíróság bizonyíték hiányában felmentette Okunishit, de a Legfelsőbb Bíróság 1972. június 15-én halálra ítélte. Okunishi Masaru életének több, mint a felét börtönben töltötte, 1972 óta a halálsoron él, arra várva, hogy bármikor kivégezhetik. Egyike Japán legrégebben a halálsoron élő elzártjainak. Az ügyvédjei többször próbálták újratárgyaltatni az ügyét, siker nélkül.

Okunishi Masaru borosüvegeket vitt egy találkozóra 1961. március 28-án Minanokai-ban. A város válaszott vezetője adta neki a bort, hogy elvigye a találkozóra. A borban később megtalált rovarirtó megölt 5 nőt, többek között mind Okunishi feleségét és szeretőjét, és 12 másik embert megbetegített.

Másnap elvitte a rendőrség Okunishit és a következő 5 napban naponta kihallgatták. Kihallgatása alatt Okunishi nem kapott jogi segítséget. Végül bevallotta, hogy bűnös, letartóztatták, és megvádolták 5 nő megölésével.

A tárgyaláson elmondta, hogy kierőszakolták a vallomását, és bizonyíték hiányában felmentették. A nagoyai bíróság azonban 1969 szeptember 10-én halálra ítélte. Végül a Legfelsőbb Bíróság 1972. június 15-én visszautasította a fellebezést.

2002. április 10-én Okunishi peticíót írt a nagoyai bíróságnak, hogy tárgyalják újra az ügyét, 1972 óta hetedik alkalommal. A nagoyai bíróság beleegyezett az újratárgyalásba, ami 2005. április 5-én kezdődött. Okunishi ügyvédjei új bizonyítékot mutattak be, amely megmutatta, hogy a borban található rovarirtó szer nem az Okunishi vallomásában szereplő méreg. Ennek ellenére, az ügyészség tiltakozott, és a bíróság visszavonta az újratárgyalási tervét. Okunishi fellebbezett a döntés ellen a Legfelsőbb Bíróságon, de még nem érkezett válasz a kérésére.

Háttér

Japánban akasztással végezik ki a halálra ítélteket, és általában titokban viszik véghez ezeket. A halálsoron élő elítéltek általában a kivégzés reggel értesülnek az időpontról, így családjaik általában utólag szereznek tudomást róla. Az Igazságügyi Minisztérium véleménye szerint ez megvédi a családokat a szégyentől és csökkenti a elítéltek szellemi terhelését. Ez azt jelenti, hogy az elítéltek folyamatos félelemben élnek.

Ha már nem lehetséges a fellebbezés, egy halálsoron élő elítélt évekig vagy évtizedekig is élhet még a kivégzése előtt. A börtönkörülmények és az elítéltekkel való bánásmód börtönönként változik. A börtönigazgatóknak megvan a szabadsága, hogy irányítsák a bennlakók mindennapjait, többek közt a látogatásokat és érintkezést más bennlakókkal.

Általában a kivégzésre várók magánzárkában élnek. Az érintkezés más bennlakókkal és a kapcsolat a külvilággal erősen limitált - rendszertelen és felügyelt családi és ügyvédi látogatások lehetségesek. A halálsoron élő vádlottak nem nézhetnek TV-t vagy nem vehetnek részt semmilyen foglalkozásban, mindenesetre önkénteskedhetnek. Az elítéltek nem mozoghatnak a cellában a WC használaton kívül és heti 2-3 rövid (általában kb. 30 perces) mozgáson kívül - ülőhelyzetben kell maradniuk. A legtöbb elítélt évekig vagy évtizedekig él ezek között a körülmények között, míg a fellebbezés folyamatban van a notóriusan lassú jogi rendszerben.

A halálbüntetés alkalmazása Japánban szorosan kötődik a daiyo kangoku (helyettes börtön) rendszerhez, melyben a gyanusítottat 23 napon keresztül tarthatják a rendőrségeken. A japán jogi rendszer komolyan épít a vallomásokra, amiket általában a daiyo kangoku időszaka alatt szereznek meg. Az Amnesty International véleménye szerint ez a rendszer rutinszerűen véleményeket csikar ki gyanusítottakból rossz bánásmód vagy kínzás alkalmazásával (pl. ütlegelés, megfélemlítés, alvásmegvonás és szünet nélküli kihallgatás). A lehetőség az emberi jogi sértésekre különösen fennáll ebben a rendszerben, hisz a gyanusítottak alig érintkezhetnek hatékonyan jogi segítséggel.

Minden eset

Köszönjük, hogy te is kiálltál az ügy mellett

Okunishi Masaru 89 évesen halt meg vasárnap a hachioji orvosi börtönben. Végig kitartott ártatlansága mellett és el akarta érni, hogy ügyét újratárgyalják. Az újratárgyalásra benyújtott nyolc korábbi kérvényét elutasították. 2012-ben szállították át a Nagoya büntetés-végrehajtási központból az orvosi börtönbe, miután egészségi állapota megromlott.

Következő követelésekkel küldtük el aláírásaitokat:

• Töröljék el Japánban a halálbüntetést.
  • Tárgyalják újra Okunishi ügyét a nemzetközi igazságszolgáltatás alapelvei szerint.
  • Javítsanak Okunishi börtönkörülményein; érintkezhessen többet a családjával, barátokkal, és biztosítsanak neki jobb egészségügyi szolgáltatásokat.

Petíció címzettje(i):

• Sadakazu Tanigaki: Igazságügyi Miniszter, Igazságügyi Minisztérium