Sürgős akció

Irán: börtön fenyegeti a megkínzott művészeket

Irán (Iszlám Köztársaság), Az akció indult: 2016/4/12, A petíció aktív

A filmes Hosszein Rajabiant, testvérét a zenész Mehdi Rajabiant és Juszef Emadit összesen hat év börtönre és 200 millió riálos (nagyjából 1,8 millió forint) pénzbüntetésre ítélték. Egy három perces tárgyalás alatt ítélte el őket a teheráni Forradalmi Bíróság 2015. április 26-án, mert “megsértették az iszlám szentségeit”, “rendszerellenes propagandát terjesztettek” és “illegális audio-vizuális tevékenységet folytattak”.

Művészetük miatt ítélték el őket: Hosszein Rajabiant filmjéért, amely az iráni nők váláshoz való jogát mutatta be, Mehdi Rajabiant és Juszef Emadit pedig engedély nélküli zenék terjesztése miatt. Fellebbezésüket a teheráni fellebbviteli bíróság 2016. március 1-én elutasította és három év letöltendő börtönt szabott ki (a maradék három év végrehajtását öt évre felfüggesztették). Az óvadék ellenében szabadlábon lévő három férfit bármikor börtönbe zárhatják.

Hosszein Rajabian, Mehdi Rajabian és Juszef Emadit - miközben a mazandarani tartomány Sari városában található irodájukban dolgoztak - az iráni Forradalmi Gárda fegyveresei 2013. október 5-én tartóztatták le, majd árammal sokkolták és bekötötték a szemüket. A következő 18 napban ismeretlen helyen tartották őket fogva, ahol a hírek szerint áramütésekkel kínozták meg őket. Ezután magánzárkába helyezték a három férfit a Forradalmi Gárda felügyelete alatt álló teheráni Evin börtönben, ahol két hónapig tartották őket fogva. Kihallgatóik azzal fenyegették a művészeket, ha nem vallják be kamerák előtt a "bűneiket", életük végéig börtönben kell maradniuk.

Mindhármukat óvadék ellenében engedték szabadon 2013 decemberében. A fellebbezés során a bíró közölte velük, hogy “teljesen felesleges” lenne ügyvédet fogadniuk, és “minden részletre kiterjedő magyarázatot” kell adniuk tetteikre. A kikényszerített “beismerő vallomásaikat” bizonyítékként használták fel ellenük, hogy ezzel is biztossá tegyék az elítélésüket. A három férfi többször elmondta az éppen eljáró bírónak, hogy a vallomásaikat kínzással kényszerítették ki belőlük. Az eljárás egyetlen szakaszában sem fogadhattak ügyvédet, a kínzások kivizsgálására pedig nem indítottak nyomozást.

Háttér

Mehdi Rajabian 2009-ben alapította a Barg Music weboldalt, amely engedély nélküli alternatív dalok terjesztésével foglalkozott. Iránban csak azok a zenék kapnak engedélyt a hatóságoktól, amelyeket a cenzorok előzetesen jóváhagynak. A Barg Music perzsa anyanyelvű iráni zenészek dalait terjesztette, köztük rock és hiphop előadok dalait is. Némelyik dal külföldön élő előadó szerzeménye, néhány dal pedig politikai vagy társadalmi tabukat feszeget kiváltva ezzel a hatóságok rosszallását. Köztük van a Németországban élő híres hiphop előadó Shanin Najafi is, akinek egy 2012-es síita vallási vezetőről szóló dala akkora felháborodást okozott, hogy néhány iráni vallási vezető fatvát kiáltott rá, amely az iráni törvények értelmében a halálos ítélettel egyenlő. A Barg Music oldalának napi 300 000-es látogatottsága volt, és exkluzív szerződése számos iráni előadóval, akik szívesen reklámozták is az oldat videóikban. Mehdi Rajabian éppen a szitár történetéről készített felvételt, amikor elfogták. A fegyveresek átkutatták a stúdióját és lefoglalták a lemezeit és egyéb felvételeit, amelyeket azóta sem adtak vissza.

Hosszein Rajabiant első filmjének az 'Inverted Tiriangle' elkészítése után tartóztatták le, amely az iráni nők váláshoz való jogát mutatta be. Lefoglalták a film összes nyersanyagát, amelyet azóta sem adtak vissza. A filmet persze nem engedték bemutatni.

Mehdi Rajabiant és Juszef Emadit azzal vádolták meg, hogy énekesnők dalait és az “iráni iszlám forradalom ellen szóló” szerzeményeket terjesztenek. A szabályok rendkívül szigorúak Iránban, például tiltott, hogy egy nő egyedül énekeljen férfiak előtt, mivel - konzervatív vallástudósok szerint - a női hang alkalmas arra, hogy erkölcstelen szexuális vágyat keltsen. 2015 februárjában a konzervatív imám Hasszán Nouri Hamedani grand ajatollah azt mondta: “Be fogunk tiltani minden filmet, könyvet vagy zenét, amely iszlámellenes vagy forradalomellenes... Semmi sem teheti elfogadhatóvá, ha egy nő énekel, meg fogjuk ezt akadályozni.”

A fogva tartásuk legnagyobb részében Hosszein Rajabian, Mehdi Rajabian ás Juszef Emadi magánzárkában volt. Az utolsó hetekben - miután arra kényszerítették őket, hogy kamera előtt vallják be bűneiket – időnként megengedték nekik, hogy négy percet beszéljenek a családjaikkal telefonon. 2015. április 26-án, tíz nappal a három perces tárgyalás után a három férfival közölték, hogy megszületett ügyükben az ítélet, amelyet a bíróságon elolvashatnak. Mindhármukat öt évre ítélték az “iszlám szentségek megsértéséért” és további egy évre “rendszerellenes propaganda terjesztéséért”. Ráadásként még 200 millió riál (nagyjából 1,8 millió forint) pénzbüntetést is kaptak. Nem kapták meg az ítéletet írásban, de a bírósági titkár közölte velük, hogy 20 napjuk van fellebbezni, amelyet meg is tettek, igaz ügyvéd segítsége nélkül. Magukat képviselték a december 22-i tárgyaláson, mivel az eljáró bíró szerint nem voltak jogosultak ügyvédi képviseletre. Az elsőfokú eljárás és a fellebbezés során is elmondták a bírónak, hogy kínzással kényszerítették ki belőlük a vallomásaikat és magánzárkában voltak. Az Evin börtönben eljáró ügyészségi nyomozó szerint az a tény, hogy Sari városában egy titkos börtönben tartották fogva és megkínozták őket irreleváns Teheránban. A fellebbezési eljárás során a bíró megfenyegette őket, hogy ha megint szóba hozzák a megkínzásukat, még szigorúbb büntetést kapnak.

Mehdi Rajabian - mialatt Sariban tartották fogva - a verésektől agyvérzést kapott, amit azóta egy újabb követett. Szabadon engedése után epilepsziát diagnosztizálták nála, naponta szed gyógyszert. 2013 decemberében több mint 400 iráni – köztük híres zenészek írták alá a kulturális miniszternek címzett petíciót.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével weben vagy Twitteren továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Ali Hoszajni Hámenei: ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője

Követeljük:

• helyezzék hatályon kívül Hosszein Rajabian, Mehdi Rajabian és Juszef Emadi büntetését, akiket azért ítélték el őket, mert művészetükön keresztül éltek a véleménynyilvánításhoz való jogukkal
  • tartsák tiszteletben az Irán által is ratifikált Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 19. és 22. cikkét, amely védi a véleménynyilvánítás és egyesülés szabadságát
  • biztosítsák, hogy a Forradalmi Bíróság eljárásai megfeleljenek a nemzetközi előírásoknak