Sürgős akció az iraki civilek védelmében

Irak, Az akció indult: 2014/8/15, A petíció aktív

Több százezer keresztény embernek és más kisebbségnek kellett elhagynia az otthonát azt követően, hogy az ISIS harcosai június óta észak-iraki városokba és falukba törtek be.

Augusztus 2-án az Iszlám Állam (ISIS vagy IS) átvette a hatalmat Sinjarban, Irak északi részén. Azóta Sinjarból és környékéről, legfőképp a Yezidi közösségből ezreknek kellett a sinjari hegyekbe menekülniük, ahol korlátozott mennyiségű ivóvízhez és ételhez férnek hozzá.

Alig két héttel korábban, július 18-án, keresztény családok tömege hagyta el Moszult, miután az ISIS ultimátumot adott: kikeresztelkednek, adót fizetnek, elmennek vagy megölik őket. Mások, többek közt az északon élő síita és szunnita közösségek tagjai, már hetekkel korábban elhagyták az otthonaikat, attól félve, hogy az ISIS vagy az iraki biztonsági erők megtámadják őket. Sok menekülő június óta próbál Irak kurdisztáni régiójába érni, vagy ideiglenesen családtagoknál, barátoknál húzzák meg magukat, megint mások, kifejezetten a Sinjart augusztus 2-án elhagyók, a közeli hegyekben ragadtak korlátozott mennyiségű vízzel és élelemmel.

Az amerikai és európai kormányok humanitárius segély küldését jelentették be a konfliktus elől menekülőknek. Ennek ellenére ilyen segély nem jutott el a menekülők nagy részéhez. A sinjari hegyekből elmenekült túlélők százai és a még ott ragadtak egyöntetűen azt nyilatkozták az Amnesty International-nek, hogy kevés vagy semmi segély nem jutott el hozzájuk – a ledobott vizes üvegek gyakran összetörtek becsapódáskor, vagy a segélyek megérkezésére a többségük már elhagyta a hegyeket. Az iraki kurdisztáni régióba érkezők közül sokan elmondták az Amnesty International-nek, hogy rokonok és barátok segítik őket, miután nekik már nincs hova menniük. Szükség van a nemzetközi közösség összehangolt segítségére és akciójára, illetve az Iraki Kormánynak és Kurdisztáni Regionális Kormánynak (KRG) szintén segítenie kell a menekülteket.

Eközben az Egyesült Államok katonai támadást kezdeményezett Irakban az ISIS ellen, többek közt légi csapásokkal. Más országok is katonai segítség biztosításán gondolkodnak, hogy az iraki és a kurdisztáni kormányok hatékonyan felléphessenek az ISIS ellen.

Mialatt sok keresztény csoportnak el kellett menekülnie, több, mint egymillió Moszulban és más ISIS ellenőrizte területeken élő szunnita muszlim nem tud elmenekülni a területről, mivel folyamatos a harc az ISIS és az iraki és kurdisztáni kormányok között, ezen kívül légi csapások is nehezítik a kijutást; néhány menekülőt pont az iraki kormányerők légi csapásai öltek meg. Júliusban az Amnesty International jelentése beszámolt az ISIS és az iraki kormány által elkövetett emberi jogsértésekről is. A jelentés felhívta a figyelmet, hogy a légicsapások gyakorisága nagy kockázattal jár a civil lakosságra nézve, és dokumentált számos esetet, amikor civilek haltak meg vagy sebesültek meg az iraki kormányerők légi csapásiban júniusban és júliusban Moszulban és környékén.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Őexcellenciája Abdul Karim Sultan Sinjari: Belügyminiszter, Belügyminisztérium
  • Fuad Masum: Elnök, Al Sijood Elnöki Palota

Követeljük:

• Biztosítsanak megfelelő védelmet és humanitárius segítséget, többek közt menedéket, élelmet, ivóvizet, elfogadható higiéniás viszonyokat, alapvető orvosi ellátást a konfliktus elől menekülőknek.
  • Biztosítsák, hogy minden katonai lépés a nemzetközi humanitárius törvénnyel és az emberi jogi törvényekkel összhangban legyen, hogy az összes súlyos emberi jogi sérelmet alaposan és pártatlanul kivizsgálják, és az elkövetőket bíróság elé állítják.
  • Azoknak az államoknak, amelyek részt vesznek a katonai akciókban az ISIS ellen, biztosítaniuk kell, hogy a támadások csakis közvetlenül katonai célpontokra irányulnak, és minden lehetséges elővigyázatossági lépést megtesznek a civilek védelmében.